Як відомо, збалансована дієта впливає на наше самопочуття і здоров’я. А деякі продукти, такі як певні фрукти і ягоди, окрім того, що є джерелом клітковини, не містять багато цукру - тож будуть хорошим вибором для контролю його рівня в крові, передають Патріоти України. з посиланням на ресурс про здорове харчування Health.
Цукор в свіжих фруктах і сухофруктах
Хоча фрукти містять природні цукри, вони все одно є більш корисним варіантом для тих, хто стежить за споживанням цього елементу, аніж солодощі.
Свіжі фрукти і ягоди з низьким глікемічним індексом можуть допомогти контролювати рівень цукру в крові, забезпечуючи організм необхідними поживними речовинами, такими як вітамін С, клітковина та антиоксиданти. А от сухофрукти, хоча й містять важливі поживні речовини, містять більшу кількість цукру.
Які фрукти і ягоди містять найменше цукру
Грейпфрут
Цей терпкий цитрусовий фрукт з багатьма поживними властивостями є популярним продуктом для сніданку . Хоча грейпфрут містить відносно мало цукру, він є чудовим джерелом вітаміну С.
Половина грейпфрута середнього розміру містить 8,5 г цукру і 43% добової норми вітаміну С. Грейпфрут також має низький глікемічний індекс - така їжа перетравлюється довше і тому викликає менший і повільніший підйом рівня цукру в крові.
Ківі
Ці маленькі зелені фрукти мають низький рівень глікемічного індексу і є хорошим джерелом клітковини і вітаміну С. Один плід ківі містить 7 г цукру і забезпечує 62% добової норми вітаміну С і 2,3 г клітковини, при цьому містить лише 48 калорій.
Авокадо
Авокадо - це фрукт з низьким вмістом цукру, який є неймовірно поживним. Один цілий фрукт містить менше пів грама цукру.
Авокадо також містить 9 г клітковини. А оскільки він багатий на мононенасичені жири, авокадо також може допомогти знизити рівень холестерину та покращити здоров'я серця.
Нещодавнє дослідження показало, що споживання авокадо може покращити контроль рівня цукру в крові, впливаючи на кардіометаболічні фактори ризику, а також на загальну якість дієти у дорослих з інсулінорезистентністю (коли організму важко виводити глюкозу з крові).
Апельсин
Апельсин - солодкий цитрусовий фрукт, який може вписатися в дієту з низьким вмістом цукру. Один апельсин містить трохи менше ніж 13 грамів цукру. До того ж з одного апельсина ви отримаєте 3 грами клітковини і 70% добової норми вітаміну С, який необхідний для імунітету і здоров'я шкіри. Крім того, апельсини мають високий вміст рідини, що допоможе вам залишатися зволоженими.
Ягоди
Ягоди загалом містять менше цукру, ніж більшість фруктів. Зокрема в 1 склянці необроблених термічно ягід, залежно від їх виду, міститься стільки цукру:
Лохина містить найбільше цукру - 15 грамів цукру на 1 чашку ягід. Але лохина має й інші позитивні властивості та переваги. Наприклад, регулярне вживання помірної кількості ягід пов'язують з меншим ризиком розвитку діабету 2 типу.
Ягоди також багаті на клітковину, поліфеноли та вітаміни. Крім того, вони мають низький глікемічний індекс та покращують рівень гемоглобіну HbA1c.
Вода з лимоном часто згадується як один із засобів для схуднення, але важливо розуміти, що сама по собі вода з лимоном не є чудодійним засобом для зниження ваги. Однак вона може сприяти процесу схуднення, якщо використовується як частина здорового спос...
Відмова від білого хліба і перехід на чорний (цільнозерновий) хліб може мати кілька корисних ефектів для організму, оскільки чорний хліб містить більше корисних нутрієнтів і клітковини. Ось кілька можливих змін, передають Патріоти України. Загалом, пер...