А ви це знали? Вчені назвали найкращий режим для прання - не "вбиває" пральну машину, а також дає змогу економити воду.

Допомогти господиням вирішили вчені Лідського університету у Великій Британії, які провели спеціальний експеримент, пише видання цього навчально-дослідницького закладу, передають Патріоти України.

Вчені провели експеримент, під час якого вони прали 12 темних та вісім яскравих футболок разом з білими квадратами з тканини (вони слугували тестами на кольоростійкість). Брудну білизну надавали добровольці. Для експерименту вибрали пральний порошок з біологічними добавками.

Вчені порівнювали два режими: 30-хвилинне прання за температури 25 градусів та 85-хвилинне прання за 40 градусів, з обертанням 1600 обертів на хвилину.

На обох режимах виконали 16 циклів прання, а після кожного вчені робили аналіз стічної води. Він допомагав визначити барвники, які вимилися з одягу. При цьому мікроволокна збирали та зважували.

З'ясувалося, що після холодного швидкого прання у воді містилося вдвічі менше пластикових і бавовняних мікрочастинок й волокон та майже на дві третини (74%) менше барвника, порівнюючи з довгим пранням у гарячій воді. При цьому якість прання відрізнялася незначно.

Тому висновок вчених однозначний: режим холодного та швидкого прання є найбільш оптимальним. Він підходить для більшості тканин, зберігає стан одягу, не «вбиває» пральну машину, а також дає змогу економити воду.

Керівник дослідження Річард Блекберн підкреслює, що зменшення часу прання та температури води допомагає довше зберегти одяг, а також значно економити воду та електроенергію.

Ніл Лант, один з авторів проєкту, вважає, що і за такого режиму можна усунути забруднення з речей: цьому сприяють нові пральні порошки. Якщо ж речі необхідно випрати в гарячій воді, вчені пропонують альтернативу — спеціальні мішки.

Як смачно посмажити сало, щоб воно не стало сухим

понеділок, 6 травень 2024, 19:09

Для господинь питання смаження сала є звичним. Навіть не виникає думки, що потрібно знати певні хитрощі його приготування. Незважаючи на це, продукт іноді виходить пересмаженим та сухим, передають Патріоти України. Почати потрібно саме з цього — з вибо...

А ви це знали? Чому в СРСР на балконах вставляли вікна з автобусів

понеділок, 6 травень 2024, 18:56

В епоху СРСР, через дефіцит та бідність люди вдавалися до незвичних рішень. Це стосувалося всіх сфер житті, зокрема будівництва, передають Патріоти України. Прогулюючись старими радянськими кварталами не рідко замість пластикових чи дерев’яних вікон мо...