Допомогти господиням вирішили вчені Лідського університету у Великій Британії, які провели спеціальний експеримент, пише видання цього навчально-дослідницького закладу, передають Патріоти України.
Вчені провели експеримент, під час якого вони прали 12 темних та вісім яскравих футболок разом з білими квадратами з тканини (вони слугували тестами на кольоростійкість). Брудну білизну надавали добровольці. Для експерименту вибрали пральний порошок з біологічними добавками.
Вчені порівнювали два режими: 30-хвилинне прання за температури 25 градусів та 85-хвилинне прання за 40 градусів, з обертанням 1600 обертів на хвилину.
На обох режимах виконали 16 циклів прання, а після кожного вчені робили аналіз стічної води. Він допомагав визначити барвники, які вимилися з одягу. При цьому мікроволокна збирали та зважували.
З'ясувалося, що після холодного швидкого прання у воді містилося вдвічі менше пластикових і бавовняних мікрочастинок й волокон та майже на дві третини (74%) менше барвника, порівнюючи з довгим пранням у гарячій воді. При цьому якість прання відрізнялася незначно.
Тому висновок вчених однозначний: режим холодного та швидкого прання є найбільш оптимальним. Він підходить для більшості тканин, зберігає стан одягу, не «вбиває» пральну машину, а також дає змогу економити воду.
Керівник дослідження Річард Блекберн підкреслює, що зменшення часу прання та температури води допомагає довше зберегти одяг, а також значно економити воду та електроенергію.
Ніл Лант, один з авторів проєкту, вважає, що і за такого режиму можна усунути забруднення з речей: цьому сприяють нові пральні порошки. Якщо ж речі необхідно випрати в гарячій воді, вчені пропонують альтернативу — спеціальні мішки.
Чи помічали ви, що з кожним пранням улюблені речі втрачають яскравість і блякнуть? Не поспішайте оновлювати гардероб - допомогти може простий домашній спосіб, який ще наші бабусі і мами використовували для збереження кольорів тканин, передають Патріоти...
Китайські вчені виявили потенційно небезпечний зв'язок між аспартамом - популярним штучним підсолоджувачем - і гліобластомою, найагресивнішою формою первинного раку мозку. Про це йдеться у статті, опублікованій у Scientific Reports, передають Патріоти ...