А ви це знали! Велика помилка: Ось чому не можна мити гарячу сковорідку

Скільки разів ви висипали зі сковорідки щойно приготовану страву і тут же ще гарячою ставили її у мийку, щоби замочити у воді? Напевно, чимало. А чи знаєте ви, що насправді це велика помилка догляду за посудом, передають Патріоти України.

Експерти з домашнього господарства стверджують, що миття сковороди, поки вона гаряча, може скоротити термін її служби або навіть призвести до негайного пошкодження, наприклад, до деформації. OBOZ.UA пояснює, в чому полягає проблема.

Причиною неприємностей може стати так званий термічний шок — схильність матеріалу нерівномірно стискатися та розширюватися у відповідь на зміни температури. З кухонним посудом таке може статися, коли предмет зазнає швидкої та значної зміни температури: з гарячої на холодну або навпаки. Наприклад, якщо взяти розпечену сковороду, яка може бути нагрітою до 200 градусів і вище, і помістити її під струмінь води з температурою 50 градусів, перепад буде дуже великий. Таке раптове охолодження здатне призвести до деформації сковороди настільки, що вона більше не буде рівномірно розподіляти тепло для правильного приготування їжі.

Часто виробники попереджають, що такому впливу не можна піддавати сковороди з антипригарним покриттям. Але насправді це правило стосується будь-якого посуду, в тому числі виготовленого з нержавіючої сталі чи чавуну. Ось як правильно мити різні типи сковорідок.

Сковорідки з антипригарним покриттям

Посуд з антипригарним покриттям особливо схильний до деформації через термічний шок, оскільки її конструкція зазвичай легша, ніж у сковорід з нержавіючої сталі або чавуну. Ось чому важливо дати таким предметам охолонути до кімнатної температури, перш ніж занурювати їх у воду.

Далі виробники рекомендують такому посуду ручне миття. Очищати їх треба ретельно, щоби на поверхні не залишалось часточок продуктів. Тому не зволікайте з миттям сковороди з антипригарним покриттям. Але при цьому в жодному разі не чистіть її за допомогою жорстких інструментів чи абразивних засобів. Віддавайте перевагу губкам або щіткам з м’якою щетиною та рідинам або гелям.

Чавунні сковорідки

Догляд після очищення – ось що важливо, якщо ви користуєтесь чавунною сковородою, оскільки вона схильна до утворення іржі. Перш ніж чистити посудину, дайте їй охолонути настільки, щоб вам було зручно до неї торкатися. Але не чекайте, поки вона охолоне повністю. За цей час шматочки їжі можуть присохнути до поверхні. Протріть сковороду губкою або тканиною. Якщо ви видалили при цьому всі залишки їжі, миття завершено. Подальше очищення сковороди лише погіршить якість її поверхні.

Вас може зацікавити:Знайдіть на малюнку підкову: непроста головоломка для уважних

Однак, якщо шматочки їжі залишилися прилиплими до сковороди, промийте її теплою водою з допомогою бамбукової щітки. Потім підсушіть рушником і погрійте на слабкому вогні впродовж 10 хвилин. В результаті з поверхні випаруються всі частинки води, що залишилися. Поки вона гаряча, натріть сковороду невеликою кількістю олії або засобу для чищення чавуну. Дайте посудині охолонути і сховайте її на зберігання.

Сковорода з нержавіючої сталі

Очищення посуду із нержавіючої сталі відносно просте. Ви можете мити її вручну з милом та водою або складати в посудомийну машину. Головне, що слід пам'ятати: сковороди та каструлі з нержавіючої сталі є стійкими до корозії, але не захищеними від неї повністю. Тому постарайтесь не замочувати їх надовго. Мийте такий посуд якомога швидше і протирайте насухо після цього.

Як правильно варити пельмені і для чого потрібно додати в процесі варіння склянку холодної води

вівторок, 16 липень 2024, 18:02

Мало просто так взяти і всипати пельмені в киплячу воду, щоб страва вийшла смачною і ситною, передають Патріоти України. Прийнято під час готування додавати лавровий лист, сіль та інші улюблені спеції, щоб смак та аромат були більш насиченими. Однак, ц...

Дуже смачно! Як приготувати сирний крем-суп за 40 хвилин

вівторок, 16 липень 2024, 17:15

Якщо у вас закінчилися ідеї й не знаєте, що смачненьке приготувати на обід, то порадуйте рідних ніжним крем-супом. Всього 40 хвилин часу і страва буде готова, передають Патріоти України. Інгредієнти:1,2 л бульйону або води5 середніх картоплин2 плавлен...