А ви це знали? Від чого залежить колір очей і як на це впливає генетика

Найрідкісніший колір очей – зелений. Проте серед блакитних, карих та інших іноді трапляються навіть червоні та різнобарвні очі.

З чим це пов’язано, та кому ми повинні завдячувати кольором своєї райдужки?

Своїми коментарями щодо успадкування кольору очей з "УП. Життя" поділилася Христина Щубелка, лікарка-генетик Закарпатської Ендоклініки, доктор філософії, науковий співробітник Оклендського університету.

Від чого залежить колір очей

Лікарка-генетик Христина Щубелка пояснює, що колір очей визначається кількома генами, які контролюють вироблення та розподіл пігменту меланіну в райдужній оболонці ока (райдужці).

"Основними є гени OCA2 та HERC2, розташовані на 15-й хромосомі. Ці гени взаємодіють, регулюючи рівень меланіну, що й визначає колір очей: від блакитного (мало меланіну) до коричневого (багато меланіну)", – пояснює науковиця.

Людина отримує дві версії кожного гена (їх ще називають алелі), від кожного з батьків. Від цих генів залежатиме колір очей, волосся, форма обличчя та інші ознаки.

Якщо алелі гена відрізняються, один з них буде безпосередньо впливати на певну ознаку, навіть якщо він є лише в одного з батьків – це домінантний ген (такі алелі відповідають за коричневий колір очей).

Тоді як ефект іншого алеля, який називається рецесивним, маскується. Щоб проявився рецесивний варіант гена – потрібно, аби він був у обох батьків (власники цих генів можуть мати блакитні очі).

За словами лікарки, колір очей дійсно залежить від генетичної спадковості. Основні гени передаються від батьків до дітей, але не варто забувати про вплив генетики кількох поколінь.

"Наприклад, карі очі є домінантними, але це не означає, що в родині з карими очима не може народитися дитина з блакитними. Рецесивні алелі (версії генів) можуть залишатися "прихованими" в декількох поколіннях, і з’явитися в потомстві неочікувано", – розповідає лікарка-генетик Христина Щубелка.

Дослідження показують, що за колір очей можуть відповідати до 16 різних генів. Це допомагає пояснити, чому у двох батьків з однаковим кольором очей можуть народитися діти з абсолютно іншим забарвленням райдужки.


Які кольори очей більш поширені

За даними Американської академії офтальмологів, понад 50% населення світу мають коричневі очі (колір може варіювати від світло-жовтого до темного карого).

Науковиця Христина Щубелка зазначає: темний колір очей переважає, оскільки він пов'язаний з домінантними варіантами генів.

Домінантний ген, або домінантна версія гена, виражає себе сильніше, ніж рецесивний, тому проявляється частіше.

"Наприклад, якщо один із батьків має варіант гена, що кодує коричневі очі – шанси успадкування цього кольору дуже високі", – консультує фахівчиня.

Високий рівень меланіну в райдужці, волоссі та шкірі допомагає захистити людину від шкідливих сонячних променів. Чим більше меланіну в очах – тим темнішим буде їх колір. Це пояснює те, що коричневі та карі очі частіше зустрічаються в жаркому кліматі Африки та Азії, ніж в Європі. До прикладу, в Ісландії ймовірність зустріти корінних жителів з темними очима невелика.


Лікарка додає: світлі очі, такі як блакитні або зелені – обумовлені рецесивними алелями, які менш ймовірно передаються. Для прояву цих кольорів потрібно, щоб обидва батьки мали відповідні рецесивні версії генів.

В той час як коричневі очі отримують свій колір від меланіну, блакитні очі не містять жодного спеціального синього пігменту.

У людей з блакитними очима лише задній шар райдужки містить меланін – коричневий пігмент. Її передній шар не містить меланіну, що призводить до того, що волокна розсіюють і поглинають деякі довші хвилі світла, які потрапляють всередину. В результаті більше синього світла виходить назад і очі здаються блакитними.

Зелений колір очей – найрідкісніший, їх мають лише близько 2% населення планети.

Зелений колір зумовлений не лише кількістю меланіну, але й тим, як розсіюється світло. Оптичний ефект розсіювання світла від меланіну в цих очах робить їх зеленими.


Чи можна заздалегідь передбачити колір очей дитини

Лікарка-генетик Христина Щубелка розповідає: можна оцінити ймовірність кольору очей дитини за допомогою генетичного аналізу батьків.

"Проте передбачити точний колір очей складно, оскільки він залежить від взаємодії кількох генів і генетичних варіантів. Це схоже на розгадування генетичної головоломки, де навіть незначні зміни можуть суттєво вплинути на кінцевий результат", – каже експертка.

При народженні діти часто не мають багато пігменту в райдужній оболонці ока. Тому іноді колір очей у немовлят може здаватися блакитними, а з часом змінювати свій колір.

Приблизно через 12 місяців клітини починають виробляти меланін, і в міру того, як в райдужці накопичується більше меланіну – колір очей може потемніти.

Чому у людей бувають червоні чи рожеві очі

У людей із захворюванням, яке називається альбінізм, у шкірі, волоссі та райдужній оболонці ока майже немає меланіну.

За словами експертки, альбінізм – це спадкове захворювання, пов'язане з мутаціями в генах, що відповідають за вироблення меланіну, таких як TYR (тирозиназа) і OCA2.

Колір очей у людей з альбінізмом може варіюватися від світло-блакитного до коричневого та здатен змінюватися з віком. Коли світло проходить крізь райдужну оболонку – очі можуть здаватися червоними чи рожевими.

"Люди з альбінізмом мають дуже низький рівень меланіну, або його повну відсутність, що може призводити до червоного або рожевого відтінку очей через просвічування кровоносних судин райдужки", – розповідає генетик Христина Щубелка.

Лікарка пояснює: альбінізм передається за аутосомно-рецесивним типом, тобто дитина повинна успадкувати дві копії мутованого гена (від обох батьків), щоб мати це захворювання.

Чи може людина мати різний колір очей

Гетерохромія – це стан, коли райдужні оболонки очей людини мають різний колір.

Існує кілька видів гетерохромії:

  • повна гетерохромія – коли одна райдужка відрізняється від іншої за кольором;
  • частковою гетерохромія – коли частина райдужної оболонки відрізняється від решти;
  • центральна гетерохромія – коли є внутрішнє кільце, яке відрізняється за кольором від зовнішньої частини райдужки.

"Гетерохромія може бути спадковою або виникати внаслідок мутацій, травм, захворювань, або навіть впливу медикаментів", – зазначає експертка Христина Щубелка.

Якщо в родині є випадки гетерохромії, то ймовірність її передачі дитині підвищується. Лікарка наводить приклад гена FOXC2, що пов'язаний з деякими випадками спадкової гетерохромії.

А ви це знали? Яка частина курки найшкідливіша і чому її не можна їсти

вівторок, 27 серпень 2024, 6:12

Не жирне, дієтичне м’ясо курки віддавна цінилось та було дуже популярним. Курятина й по ціні недорога, та й варіантів приготування страв з неї дуже багато, передають Патріоти України. Чому курятина стала дуже популярною. Крім переваги у дешевизні та шв...

А ви це знали? Для чого класти бананову шкірку у каструлю з м’ясом - кулінарний лайфхак

понеділок, 26 серпень 2024, 23:30

Відварене м’ясо смачне, коли воно виходить ніжне на смак. Іноді щось йде зовсім за іншим сценарієм, тож задоволення від страви неможливе. І справа зовсім не у майстерності господині, хоча це також важливо, передають Патріоти України. Іноді підводить як...