Цукор, зокрема фруктоза, має серйозний вплив на наше здоров'я, і це стало темою численних досліджень. Споживання цукру, яке раніше було обмежене, зараз зростає, що має негативні наслідки для імунної системи та інших функцій організму, передають Патріоти України.
Одне з останніх досліджень виявило, що фруктоза може посилювати запалення та впливати на наші біологічні процеси. Видання eatthis.com пояснює, як фруктоза може змінювати функцію імунної системи і які наслідки це матиме для здоров’я.
Столовий цукор складається з двох молекул: глюкози та фруктози. Фруктоза зустрічається у меді, а також у деяких фруктах і овочах. Вона солодша за глюкозу, тому її часто додають у кукурудзяний сироп та оброблені продукти.
Споживання цукру має безліч негативних наслідків для здоров’я, і дослідники вважають, що фруктоза може бути навіть більш шкідливою за глюкозу через її зв’язок з різними серйозними захворюваннями.
Нещодавні дослідження підтверджують ці побоювання. Одне з таких, опубліковане в Nature Communications, показує, що фруктоза може посилювати запалення в організмі, яке порушує нормальну роботу імунної системи.
"Це дослідження не стверджує, що слід відмовитися від фруктів, як деякі стверджують в Інтернеті, а вказує на необхідність скоротити споживання кукурудзяного сиропу з високим вмістом фруктози, який часто міститься в напоях", – зазначає доктор Нік Джонс, провідний автор дослідження.
Вплив фруктози на запалення
"Ми виявили, що певний тип білих кров’яних клітин – моноцити – стають більш запаленими під дією фруктози. Коли ми даємо їм фруктозу замість глюкози, вони виробляють більше цитокінів – білків, які спричиняють запалення", – пояснює доктор Джонс.
Інакше кажучи, фруктоза провокує запалення клітин нашого організму, що може призвести до порушення роботи імунної системи, зокрема лейкоцитів.
Пошкодження імунної системи
Дослідження 2019 року виявило, що фруктоза може також запалювати дендритні клітини, які відіграють ключову роль в імунній відповіді. Однак для точнішого розуміння, як фруктоза впливає на імунітет, особливо на реакцію на віруси, необхідно провести додаткові дослідження.
"Ми ще не знаємо, як саме фруктоза змінює реакцію на віруси. Існує ще багато питань, зокрема щодо вірусів, які вражають печінку, де фруктоза може мати більший вплив", – каже доктор Джонс.
Ожиріння
Всі клітини можуть метаболізувати глюкозу, але тільки печінка здатна переробляти великі об’єми фруктози. Коли її надлишок потрапляє до печінки, орган перетворює її на жир, що спричиняє збільшення ваги та ожиріння.
Діабет 2 типу
Споживання великої кількості фруктози може також підвищити ризик розвитку діабету 2 типу. Дослідження показали, що напої, підсолоджені фруктозою, знижують чутливість до інсуліну. Це є фактором ризику діабету.
Неалкогольна жирова хвороба печінки
Неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП) – це нове захворювання, яке стає все поширенішим через зростання рівня ожиріння та діабету 2 типу. НАЖХП виникає, коли печінка виробляє надмірну кількість жиру або погано його розщеплює, що може призвести до серйозних хвороб, таких як рак печінки чи печінкова недостатність.
Згідно з дослідженнями, споживання фруктози пов’язане з накопиченням жиру в печінці, що може призвести до НАЖХП.
Вапняний наліт на скляних стінках душової кабіни може стати справжнім випробуванням під час прибирання. Але, окрім безлічі побутових засобів, існує більш бюджетний і при цьому дієвий варіант, передають Патріоти України. Хоча багато людей вражені резуль...
Серцевий напад часто асоціюється з різким болем у грудях, однак, існує його менш помітна форма – "тихий" серцевий напад. Відсутність характерних симптомів робить його особливо небезпечним, адже без своєчасної діагностики та лікування зростає ризик повт...