Наприкінці літа на ринках і в магазинах можна знайти безліч стиглих, соковитих фруктів прямо з саду. Саме зараз найкращий час їсти їх свіжими, а також готувати смачні заготовки на зиму. Проте іноді буває складно розрізнити подібні фрукти. Чи мають вони однакові корисні властивості? Ми розповідаємо, передають Патріоти України.
Як відрізнити абрикоси від персиків?
Абрикоси менші за розміром і мають більш жовтий відтінок. Їх шкірка більш гладка і шовковиста, без помітного пушку, як у персиків. Кісточки абрикосів гладкі, а м’якоть більш щільна — тому їх часто використовують для сушіння. Відмінності є й у смаку.
Корисні властивості персиків
Персики, які ще називають «персидськими яблуками», багаті на бета-каротин і клітковину. Рекомендується їсти їх зі шкіркою — вона допомагає очищенню кишечника. Вітаміни групи В, вітамін РР, а також кальцій, залізо і магній — усі ці поживні речовини містяться в персиках.
Персики низькокалорійні — лише 39 ккал на фрукт, тому вони чудово підходять тим, хто слідкує за вагою. Через низький вміст натрію і відсутність жирів персики корисні для людей з підвищеним тиском і холестерином. Вони покращують травлення і мають сечогінну дію — рекомендовані при хворобах нирок.
Персики також корисні вагітним і тим, хто хоче покращити стан шкіри, волосся та нігтів. Вони позитивно впливають на нервову систему.
Корисні властивості абрикосів
Абрикоси більш калорійні через вищий вміст цукру, тому їх слід уникати хворим на діабет. Однак у багатьох аспектах абрикоси навіть корисніші за персики. Вони багаті на калій, що важливо для людей із серцево-судинними проблемами та гіпертонією. Абрикоси також містять вітаміни групи В у великих кількостях, що важливо під час відновлення після хвороб. Як і персики, абрикоси містять залізо, бета-каротин і клітковину, але мають трохи менше кальцію.
Як використовувати абрикоси і персики?
У сезон обидва фрукти найкраще їсти свіжими, разом зі шкіркою (після ретельного миття). Їх додають у вівсянку, десерти, фруктові салати, мюслі. Вони ідеально підходять для випічки, а також для м’ясних страв.
Абрикоси і персики чудово підходять для домашніх заготовок — з них готують джеми, соки, компоти та конфітюри. Абрикоси також популярні для сушіння.
Додавати лимон у каву може здаватися незвичним, але ця проста комбінація має помітний ефект на травлення, передають Патріоти України. Кофеїн і лимонна кислота стимулюють роботу кишечника, допомагаючи природньому перетравленню їжі. Все більше людей почи...
Більшість із нас тягнеться до чашки кави відразу після пробудження. Але чи дійсно це найкраща ідея, передають Патріоти України. Чи допомагає кава засвоювати сніданок, чи навпаки — викликає печію та дискомфорт у шлунку? Дослідження показують, що вживан...