Наші бабусі та мами часто додавали до консервацій аспірин, щоб подовжити термін їх зберігання та покращити смак, передають Патріоти України. Чому лікарі сьогодні проти цього методу? І чим можна замінити аспірин в консервації?
Аспірин це, по суті, ацетилсаліцилова кислота, яка широко використовується в медицині, наприклад, щоб зняти біль чи зменшити жар. Розчиняючись у воді, таблетка створює кисле середовище, яке згубно впливає на мікроорганізми.
Саме тому, в минулому в банки з консервацією додавали аспірин. Так вони стояли довше і не псувалися. До того ж, в ті часи такі ліки коштували зовсім недорого.
Хоча аспірин дійсно є хорошим консервантом, лікарі сьогодні застерігають від його використання в цих цілях. ВООЗ навіть випустила спеціальну заборону на використання ліків під час консервування.
Для того, щоб зрозуміти всю небезпеку, потрібно вивчити хімічний склад цих ліків. В них міститься кислота, яка видобувається з кори верби. В давні часи її широко використовували під час лікування лихоманки. Але до складу кори верби також входить токсична для організму людини речовина — фенол.
Надмірне вживання консервації з цими таблетками може викликати певні проблеми зі здоров'ям:
Не слід забувати, що у дітей ацетилсаліцилова кислота може стати причиною розвитку синдрома Рея. Звичайно, в консервації її кількість невелика, але ризикувати все ж не варто.
Насправді аспірин в консервації можна замінити сучасними аналогами, які не завдають організму такої сильної шкоди. Наприклад, завжди можна використовувати:
Всі вони також перешкоджають розвитку бактерій. Однак навіть ці замінники створюють кисле середовище, яке є протипоказаним людям з виразкою шлунка, діабетом, гіпертонією чи підвищеною кислотністю.
Замість них можна спробувати додати в консервацію зерна гірчиці, яка допоможе зберегти форму та смак овочів, а ще захистить від мікроорганізмів. Додавати її слід строго за рецептом, інакше консервовані продукти можуть гірчити.
19 січня за новим церковним календарем (1 лютого за старим стилем) віряни України згадують преподобного Макарія Великого, відомого автора безлічі духовних бесід і молитов. У народному календарі - Макарів день. . Цей угодник Божий народився в Єгипті, ...
М’ясо за цим рецептом виходить м’яким, навіть яловичина здається, що ніжна, мов куряче філе. Ідеальна м’ясна підлива до гарніру розпадається на волокна варто лише взяти губами шматочок, передають Патріоти України. Інгредієнти:. Свіже м’ясо ріжемо таким...