Бережіться! Як розпізнати, що ваш телефон прослуховують - інструкція

Сучасний світ сповнений технологічних досягнень, які значно полегшують наше життя. Завдяки ним ми можемо залишатися на зв'язку, отримувати інформацію та розважатися будь-де і будь-коли, передають Патріоти України.

Але разом із цими перевагами зростає й кількість загроз, пов'язаних з кібербезпекою. Про те, як захиститися від однієї з них, а саме від прослуховування, розповів Speka Media.

Ще декілька десятиліть тому прослуховування телефонних розмов здавалося чимось, що існує лише в шпигунських романах чи фільмах про секретних агентів. Проте, з розвитком технологій, така можливість стала реальністю для багатьох людей. І хоча більшість із нас вважає, що наші повсякденні розмови не мають жодного інтересу для сторонніх людей, будь-яка особиста інформація може бути дуже цінною для зловмисників.

Причини та способи прослуховування телефону

Причини та способи прослуховування можна умовно поділити на дві частини: зловмисні наміри та робота правоохоронців.

Захист приватності розмов гарантується Конституцією України, але для запобігання або розслідування злочину поліцією іноді може застосовуватися професійне обладнання для прослуховування.

Інший випадок – це коли приватність порушують зловмисники, з метою крадіжки даних та подальшого шахрайства чи шантажу. В такому разі злодії або переадресовують на сторонній номер всі телефонні виклики, або встановлюють контроль над камерами та мікрофонами через шкідливе програмне забезпечення, яки ви могли несвідомо встановити встановлюючи дивні застосунки, натискаючи на невідомі посилання тощо.

Коди для перевірки прослуховування телефону

Виявити прослуховування в сучасному світі непросто, адже зловмисники завжди вдосконалюють свої методи шахрайства. Однак якщо на ваш номер телефону було встановлене перенаправлення дзвінків та повідомлень, ви можете перевірити це за допомогою USSD-команд. Для цього просто замість номера телефону введіть код та натисніть на кнопку виклику:

*#21# – перевіряє чи не відбувається перенаправлення даних з вашого телефону;

*#62# – дозволяє з'ясувати, на який номер встановлено перенаправлення дзвінків та SMS-повідомлень. Для iPhone – *#67#;

##002# – дозволяє відключити перенаправлення всіх даних;

*#33# – дозволяє активувати або деактивувати функцію блокування SMS та MMS, а також показує дані про всі контакти у чорному списку.

Ознаки того, що ваш телефон можуть прослуховувати

Неочікувані шуми під час розмов

Якщо під час телефонної розмови ви чуєте дивні шуми, клацання або відлуння, це може бути ознакою того, що ваші дзвінки перехоплюються.

Батарея телефону швидко розряджається

Якщо ваш телефон почав швидко розряджатися, хоча ви його не використовуєте більше ніж зазвичай, це може бути тривожним сигналом. Деякі шпигунські програми працюють у фоновому режимі, постійно передаючи дані, що спричиняє швидке зниження заряду батареї.

Незвичайна активність

Якщо ви помітили, що деякі застосунки на вашому телефоні відкриваються самі по собі або ви отримуєте дивні повідомлення або дзвінки з невідомих номерів, то це може означати, що вашим телефоном дистанційно керує третя сторона.

Однак варто зауважити, що ці ознаки можуть бути наслідком зношення пристрою або неправильного встановлення чи налаштування програм.

Як захистись від прослуховування

  • Використовуйте антивірусні програми;
  • Завантажуйте застосунки тільки з перевірених та надійних джерел;
  • Ніколи не переходьте за сумнівними чи незнайомими посиланнями;
  • Уникайте підключення до інтернету в публічних місцях;
  • Не давайте зайвих дозволів застосункам;
  • Використовуйте програми для блокування дзвінків;
  • Спілкуйтеся через зашифровані комунікаційні програми (месенджери);
  • Встановіть застосунки, що відстежують роботу камери та мікрофона;
  • Застосовуйте програми для криптування даних, щоб забезпечити свою анонімність;
  • Використовуйте програми для перевірки встановлених застосунків.

А ви це знали? Яка частина курки найшкідливіша і чому її не можна їсти

вівторок, 27 серпень 2024, 6:12

Не жирне, дієтичне м’ясо курки віддавна цінилось та було дуже популярним. Курятина й по ціні недорога, та й варіантів приготування страв з неї дуже багато, передають Патріоти України. Чому курятина стала дуже популярною. Крім переваги у дешевизні та шв...

А ви це знали? Для чого класти бананову шкірку у каструлю з м’ясом - кулінарний лайфхак

понеділок, 26 серпень 2024, 23:30

Відварене м’ясо смачне, коли воно виходить ніжне на смак. Іноді щось йде зовсім за іншим сценарієм, тож задоволення від страви неможливе. І справа зовсім не у майстерності господині, хоча це також важливо, передають Патріоти України. Іноді підводить як...