Бережіться! Названо харчові звички, які виснажують мозок

Для підтримки здоров’я мозку, варто ретельно обирати продукти до раціону та переосмислити свої харчові звички. Уникайте їжі, яка може спричинити втрату пам’яті та підвищити ризик хвороби Альцгеймера, натомість розвиваючи корисні харчові звички, які сприяють покращенню пам’яті, передають Патріоти України.

Яких найшкідливіших харчових звичок дійсно варто уникати, розповіли в Eat This, Not That. Ознайомтесь з ними, щоб знати, як поліпшити когнітивну функцію та підтримати здоров’я мозку.

Вживання занадто великої кількості рафінованих вуглеводів

Рафіновані вуглеводи, такі як біле борошно, цукор, білий хліб, пластівці та макарони, позбавлені клітковини та поживних речовин. Високе споживання таких вуглеводів пов'язане зі зниженням когнітивних функцій, особливо в літньому віці. Вони мають високий глікемічний індекс, що може призводити до різких стрибків рівня цукру в крові та погіршувати пам'ять. Таким чином, краще віддавати перевагу складним вуглеводам, таким як цільні зерна, фрукти, овочі та бобові, які стабільніше впливають на рівень цукру та підтримують енергію в тілі.

Зловживання рибою з високим вмістом ртуті

Щоб уникнути впливу ртуті, особливо вагітним жінкам та дітям, слід обмежити споживання великої риби, як-от тунець, риба-меч та королівська скумбрія. Ртуть є нейротоксином, що може негативно впливати на нервову систему та розвиток мозку. Дорослим рекомендовано споживати 2-3 порції риби на тиждень, віддаючи перевагу сортам із низьким вмістом ртуті та багатим вмістом жирних кислот омега-3.

Вживання штучних підсолоджувачів

Цукрозамінники, такі як аспартам, забезпечують солодкість без калорій, але їх вплив на здоров'я є суперечливий. Дослідження показали, що дієта з високим вмістом аспартаму може погіршувати когнітивні функції та настрій, а інше дослідження на тваринах виявило зниження пам’яті у мишей, яким вводили аспартам. Негативні ефекти можуть бути пов'язані з окислювальним стресом та зменшенням доступності глюкози для мозку. Врахуйте, що аспартам зустрічається не лише в дієтичних напоях, а й у йогуртах, цукерках, батончиках та жувальних гумках.

Вживання неякісних жирів

Ненасичені жири, що містяться в рослинних продуктах, є корисними для здоров’я. Однак промислові транс-жири мають негативний вплив на організм і мозок. Насичені жири, що містяться в продуктах тваринного походження, також можуть погіршувати когнітивні функції. Тож, уникайте транс-жирів в оброблених продуктах та контролюйте споживання насичених жирів.


А ви це знали? Чому досвідчені городники саджають редиску тільки восени

п’ятниця, 22 листопад 2024, 13:00

Осіння посадка редиски має безліч переваг, які принесуть гарний урожай та міцні рослини. Як саме треба правильно саджати редиску під зиму та які нюанси треба знати? РБК-Україна (проект Styler) пояснює, чому посадка редиски восени може стати ідеальним в...

А ви це знали? Кому не можна їсти буряк

п’ятниця, 22 листопад 2024, 11:27

Червоний буряк – корисний та смачний овоч. Однак, поряд з корисними властивостями буряк має серйозні протипоказання, може завдати шкоди людям з певними проблемами зі здоров’ям, передають Патріоти України. Кому не можна їсти буряк . - Людям із сечокам...