Бережіться ! Названо продукти, які можуть пошкодити мозок

Споживання продуктів із високим ступенем обробки потенційно шкідливе для здоров'я мозку. Про результати нового дослідження пише Medscape.

Дослідження показало, що дієта з високим вмістом продуктів з високим ступенем переробки (ПВСП) може підвищити ризик зниження когнітивних здібностей та інсульту, тоді як дієта, багата необробленими або мінімально обробленими продуктами, може допомогти знизити ці ризики.

Продукти з підвищеним вмістом цукру, жиру і солі характеризуються низьким вмістом білка і клітковини, і це важливо, оскільки вони необхідні нашому організму. Наприклад, безалкогольні напої, чіпси та підсолоджені крупи. На відміну від них, до необроблених продуктів належать свіже м'ясо та овочі.

Попередні дослідження пов'язували високе споживання ПВСП з різними проблемами зі здоров'ям. Результати показали, що збільшення споживання ПВСП на 10% корелює з підвищенням ризику когнітивних порушень на 16% і ризику інсульту на 8%. Навпаки, більш високе споживання необроблених продуктів було пов'язане з 12% зниженням ризику когнітивних порушень і 9% зниженням ризику інсульту. Ці асоціації зберігалися незалежно від дотримання інших здорових дієт, таких як середземноморська або дієта DASH.

Муха не пролетить: Як зупинити "вторгнення" надокучливих комах на кухню

вівторок, 15 липень 2025, 0:05

Надокучливі мухи - типова літня проблема, особливо на кухні. Але як виявилося, вам не потрібні аерозолі чи пастки - лише чайник з окропом і 10 секунд щодня, передають Патріоти України. Навіть якщо ви вчасно виносите сміття й прибираєте навколо фруктів,...

Плануєте продати авто? ТОП-5 простих способів підвищити його вартість

понеділок, 14 липень 2025, 20:05

Ринок вживаних авто продовжує зростати, і покупці шукають якісні пропозиції. Щоб ваша машина швидко знайшла нового власника і принесла максимальний дохід, експерти Vertu Motors радять звернути увагу на п’ять ключових моментів, передають Патріоти Україн...