Бережіться! Популярний спосіб приготування овочів збільшує ризик раку стравоходу вдвічі - результати дослідження

Результати досліджень, опубліковані у спеціалізованому Британському журналу раку, виявили зв'язок між вживанням певним чином приготованих овочів та онкологічним захворюванням, передають Патріоти України.

Метою дослідження було виявити як певні харчові фактори, серед яких солона їжа, продукти з високим вмістом цукру, деякі напої тощо впливають на розвиток раку стравоходу. Згідно з опублікованим дослідженням було виявлено, що вживання певних овочів, а саме маринованих овочів можуть збільшити ризик розвитку раку стравоходу удвічі.

Науковці провели комплексний метааналіз 34 досліджень, опублікованих англійською або китайською мовами, опрацювали бази даних PubMed, ISI-Web of Science, J-EAST, IndMed, Vip Chinese Periodica, базу даних China National Knowledge.

Більшість аналізів в підгрупах показали "статистично значущий" зв'язок між вживанням маринованих овочів і ризиком розвитку раку стравоходу. "Ми виявили приблизно вдвічі збільшений ризик розвитку раку стравоходу пов'язані з використанням маринованих овочів у загальному аналізі та в більшості підгрупових аналізів". Вчені додають, що необхідні подальші дослідження на цю тему, оскільки були проаналізовані ретроспективні дослідження.

Про зв'язок споживання маринованих овочів та раку стравоходу йдеться і в публікаціях Всесвітнього фонду дослідження раку - консервовані овочі підвищують ризик розвитку онкологічних захворювань. При консервації для зберігання та покращення поживних та смакових властивостей до овочів додаються сіль та кислота. Високий вміст цих речовин змінює в'язкість слизу, що захищає стінки шлунка, як наслідок, це може призвести до первинного пошкодження клітин та раку.

Стрес зникне, якщо ви зробите цю одну просту річ вдома

субота, 9 серпень 2025, 13:05

Ви коли-небудь помічали, що коли вас щось турбує, хочеться прибрати чи навести порядок у домі? Здається, це просто спосіб відволіктися, але насправді за цим стоїть наукове пояснення, передають Патріоти України. Відомий психолог Ітан Кросс, Ph.D., розпо...

Літній суперфуд, який знижує ризик раку, інсульту та деменції - просто їжте це щодня

субота, 9 серпень 2025, 12:10

Раціон харчування безпосередньо впливає на тривалість та якість життя: допомагає підтримувати молодий вигляд, здорову вагу та зменшує ризик хронічних захворювань. За словами вчених, особливо влітку слід звернути увагу на сезонні продукти, багаті на фла...