Результати досліджень, опубліковані у спеціалізованому Британському журналу раку, виявили зв'язок між вживанням певним чином приготованих овочів та онкологічним захворюванням, передають Патріоти України.
Метою дослідження було виявити як певні харчові фактори, серед яких солона їжа, продукти з високим вмістом цукру, деякі напої тощо впливають на розвиток раку стравоходу. Згідно з опублікованим дослідженням було виявлено, що вживання певних овочів, а саме маринованих овочів можуть збільшити ризик розвитку раку стравоходу удвічі.
Науковці провели комплексний метааналіз 34 досліджень, опублікованих англійською або китайською мовами, опрацювали бази даних PubMed, ISI-Web of Science, J-EAST, IndMed, Vip Chinese Periodica, базу даних China National Knowledge.
Більшість аналізів в підгрупах показали "статистично значущий" зв'язок між вживанням маринованих овочів і ризиком розвитку раку стравоходу. "Ми виявили приблизно вдвічі збільшений ризик розвитку раку стравоходу пов'язані з використанням маринованих овочів у загальному аналізі та в більшості підгрупових аналізів". Вчені додають, що необхідні подальші дослідження на цю тему, оскільки були проаналізовані ретроспективні дослідження.
Про зв'язок споживання маринованих овочів та раку стравоходу йдеться і в публікаціях Всесвітнього фонду дослідження раку - консервовані овочі підвищують ризик розвитку онкологічних захворювань. При консервації для зберігання та покращення поживних та смакових властивостей до овочів додаються сіль та кислота. Високий вміст цих речовин змінює в'язкість слизу, що захищає стінки шлунка, як наслідок, це може призвести до первинного пошкодження клітин та раку.
Якщо їсти гречку щодня, організм отримає як користь, так і можливі ризики, залежно від кількості, способу приготування та загального раціону, передають Патріоти України. Висновок: Їсти гречку щодня — не шкідливо, якщо вона є частиною збалансованого ра...
Після настання 60 років від занять бігом краще відмовитися і замінити їх іншою активністю, наприклад скандинавською ходьбою. Ця рекомендація є загальною настановою, яка базується на статистичному збільшенні ризиків з віком, згідно з Рекомендаціями ВООЗ...