Бережіться! ТОП-4 типи напоїв ведуть до затвердіння артерій та тромбів

Фахівці попереджають: напої, що містять високі дози цукру, підвищують ризик атеросклерозу разом із потовщенням або затвердінням артерій, передають Патріоти України.

Різні типи солодких напоїв, що вживаються людиною, можуть бути винуватцями утворення тромбів через їх вплив на рівень холестерину. Вона нагадала, що невеликі згустки крові формуються в організмі для запобігання надмірній кровотечі при пошкодженнях тканин, що відбуваються. Однак згодом вони повинні розсмоктуватись природним шляхом, і якщо цього не відбувається, то утворюються тромби, які можуть бути небезпечними. Якщо вони потрапляють у кровотік, то можуть бути занесені до артерії або судини, що живлять внутрішній орган – це підвищує ймовірність закупорки, емболії та пов’язаних з ними тяжких ускладнень.

Кардіолог констатувала: постійне вживання цукру може підвищити ризик утворення тромбів.

«Зловживання солодким веде до атеросклерозу. Цукор не тільки збільшує рівень «поганого» холестерину, але також викликає сильний окислювальний стрес та запалення, внаслідок чого ліпопротеїни стають окисленими, негативно впливаючи на стан судинної тканини, сприяючи її затвердінню», – попередила лікар.

Медик додала, що у цьому випадку запалення активує агрегацію тромбоцитів, через яку утворюються згустки крові. Щоб знизити ймовірність затвердіння артерій та утворення тромбів, експерт порадила контролювати рівень споживаного цукру, у тому числі не пити надто багато таких напоїв:

  • Газовані напої.
  • Пакетовані фруктові соки з додаванням цукру без м’якоті.
  • Настоянки.
  • Енергетичні напої.

Лікар уточнила, що великі дози цукру змушують печінку синтезувати більше «поганого» холестерину ЛПНГ (ліпопротеїни низької щільності). З його високим рівнем пов’язана схильність до венозної тромбоемболії, яка може проявлятися як тромбоз глибоких вен або тромбоемболія легеневої артерії.

Додавайте ці дві спеції - і чай стане природним "жироспалювачем"

п’ятниця, 10 жовтень 2025, 8:15

Чай після їжі може не лише зігріти, а й допомогти схуднути. Якщо додати до нього кардамон, він перетвориться на справжній напій для здоров’я та стрункої фігури, передають Патріоти України. Кардамон — одна з найдавніших і найцінніших спецій у світі. Йог...

Їсти з шкіркою чи чистити? Правда про фрукти та овочі, якої не розкажуть продавці

п’ятниця, 10 жовтень 2025, 7:12

Більшість людей досі сперечається: мити чи чистити, з шкіркою чи без? Дослідники наголошують - саме в шкірці міститься найбільше користі, але водночас і найбільше хімії, передають Патріоти України. Саме в ній зосереджена клітковина, вітаміни, антиоксид...