Бережіться! ТОП-5 продуктів і напоїв, які можуть викликати сильний головний біль

Мігрень - це нейробіологічне захворювання, спричинене генетичною схильністю, і це жахливо. Звуки голосніші, запахи різкіші, а світло яскравіше. З’являється нудота, запаморочення і, очевидно, вбивчий головний біль, передають Патріоти України.

Люди, які страждають від мігрені, мають гіперзбудливу нервову систему, і серія тригерів може викликати напад. Хоча неврологи все ще обговорюють точні причини мігрені, відомо, що певна їжа та напої можуть викликати напад. Для когось причиною може стати блакитний сир і біле вино, а в інших симптоми з’являються після споживання продуктів зі штучними підсолоджувачами

Незважаючи на складність мігрені, знання про те, які продукти та напої є загальними тригерами, може допомогти запобігти майбутнім нападам. Ось п’ять найпоширеніших із них.

1. Алкоголь

Ми всі знаємо, що занадто багато келихів вина під час обіду або коктейлів після роботи можуть викликати головний біль у будь-кого, але у людей з мігренню навіть один келих може спричинити напад. Хоча сам алкоголь, а також його метаболіти є потенційними факторами, головний біль може виникнути і через певні компоненти напоїв. Крім того, алкоголь викликає розширення судин, спричиняючи набряк, та може зневоднювати. Червоне виночастіше пов’язують з негайним нападом через природну сполуку тирамін. Вважається, що підвищений рівень тираміну може спровокувати мігрень. Він впливає на артеріальний тиск і на вивільнення нейромедіаторів, які можуть бути пов’язані з мігренню, міститься в темному шоколаді та витриманому сирі.

2. Шоколад

Шоколад вважається найпопулярнішим харчовим тригером. Вважається, що какао впливає на вивільнення серотоніну, що, можливо, сприяє патогенезу мігрені.

3. Кофеїн (занадто багато або занадто мало)

Він іноді використовується для лікування мігрені, навіть у деяких безрецептурних ліках, але занадто багато кофеїну може вплинути негативно. Як і алкоголь, кофеїн має зневоднюючу дію, що може спровокувати мігрень. Здоровим дорослим Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментіврекомендує споживати не більше 400 міліграмів на день або чотири-п'ять чашок кави. Регулювання кількості споживаного кофеїну може бути корисним, оскільки він є судинозвужувальним засобом і може використовуватися для лікування гострого нападу мігрені.

4. Витриманий сир

Деякі витримані сири містять тирамін, який виділяється під час бродіння. Це означає, що чим старший (і смердючий) сир, тим більше в ньому тираміну. Сири, що можуть викликати головний біль: витриманий чеддер, манчего та блакитні сири, такі як горгонзола та стілтон.

5. В’ялене та оброблене м’ясо

Бекон і ковбаси, салямі та прошутто, можливо, варто обмежити, оскільки вони можуть містити нітрати та нітрити. Нітрати можуть перетворюватися на оксид азоту, який є сигнальною молекулою, яка відіграє роль у регуляції кровотоку. Зміни кровотоку пов’язані з мігренню, і виробництво оксиду азоту може сприяти цим змінам. Крім того, нітрати можуть активувати трійчастий нерв (бере участь у шляху болю при мігрені) і викликати вивільнення запального нейропептиду.

6. Голодування

Хоча це не їжа чи напій, експерти відзначають, що пропуск їжі є одним із найпоширеніших тригерів мігрені. Дослідження 2018 року показало, що голодування є одним з найкраще вивчених природних тригерів мігрені, особливо при тривалому голодуванні. Щоб запобігти мігрені, тримайте під рукою перекус. І не забувайте пити — нестача рідини також може викликати головні болі.

А ви це знали? Чи справді банани допомагають схуднути

субота, 27 липень 2024, 13:15

Незалежно від того, чи це теплий шматочок бананового хліба, корисний смузі чи просто перекус перед тренуванням, банани можуть стати смачним і поживним доповненням до вашого раціону. Вони багаті на важливі речовини, такі як харчові волокна, вітаміни B6 ...

Лише спробуйте! Такі котлети ви ще не готували - з риби, рису та моркви

субота, 27 липень 2024, 12:12

Звичайні рибні котлети всі добре знають. І те що їх можна подати з рисом на гарнір теж. А от рецепт приготування, де все це разом поєднано, знають не всі. Пропонуємо спробувати приготувати рибні котлети з рисом та морквою, бо котлети виходять ніжні та ...