Бережіться! ТОП-8 факторів вживання газованих напоїв, що провокують розвиток раку

Газована вода не є найкориснішим напоєм через відсутність харчової цінності та високий вміст цукру у своєму складі. Зокрема, деякі дослідження вказують на можливий зв'язок між споживанням газованих напоїв і ризиком розвитку раку, але без чітких доказів причинно-наслідкового зв'язку, передають Патріоти України.

Крім того, варто враховувати, що люди, які вживають газовані напої, часто мають нездорові харчові звички, що також підвищує ризики для здоров'я. В Eat This, Not That розповіли, як саме солодкі газовані напої можуть провокувати розвиток раку та чи дійсно потрібно повністю відмовитись від їх вживання.

Ризик появи раку, що пов'язаний з ожирінням

Вживання підсолоджених газованих напоїв може збільшити ризик розвитку раку, пов’язаного з ожирінням, незалежно від наявної ваги людини. Водночас штучно підсолоджені напої не підвищують цей ризик. Однак, навіть їх вживання слід обмежити.

Газовані напої карамельного кольору несуть підвищений ризик розвитку раку

Темний колір безалкогольних напоїв може містити канцероген 4-метилімідазол (4-MEI), що утворюється під час виробництва харчового барвника. Дослідження показали, що деякі напої, такі, як Pepsi, перевищують безпечну концентрацію 4-MEI. Таким чином, сьогодні деякі компанії вже зменшують цю хімічну речовину у своїх продуктах.

Газовані напої можуть збільшити ризик раку підшлункової залози

Уникайте споживання двох і більше газованих напоїв з цукром на тиждень, оскільки дослідження показали, що це може збільшити ризик розвитку раку підшлункової залози. Однак, важливо враховувати загальний спосіб життя та харчування для зниження ризиків.

Можуть стати причиною рецидиву раку товстої кишки

Обмежте споживання підсолоджених напоїв, якщо у вас був рак товстої кишки. Дослідження, що було опубліковане в PLOS One показало, що їх часте вживання може підвищити ризик рецидиву та смертності. Особливо це стосується людей із зайвою вагою та низькою фізичною активністю.

Вживання газованої води підвищує ризик розвитку раку ендометрію

Дослідження у якому було опитано понад 23 000 жінок у постменопаузі показало, що жінки які їх вживають, мають на 47% вищий ризик розвитку раку ендометрія. Таким чином, здорові альтернативи, такі як вода або чай, можуть бути кращим вибором для вашого здоров’я.

Газована солодка вода може призвести до ожиріння та збільшити ризик раку

Уникайте підсолоджених газованих напоїв, оскільки вони містять понад 8 чайних ложок цукру в одній банці, що перевищує рекомендовану норму. За даними Інституту раку Dana-Farber, надмірний цукор може призвести до ожиріння, яке пов'язане з ризиком розвитку 13 видів раку, включаючи рак молочної залози та ендометрія.

Ожиріння через вміст кукурудзяного сиропу з високим вмістом фруктози

Уникайте кукурудзяного сиропу з високим вмістом фруктози, який часто міститься в газованих напоях, оскільки його споживання може призвести до ожиріння. Зосередьтеся на натуральних підсолоджувачах або зменште загальне споживання цукру для кращого здоров'я.

Підсолоджені газовані напої можуть сприяти запаленню

Дослідження на мишах, яке було проведене дослідниками Техаського університету показало, що дієта з високим вмістом цукру може сприяти зростанню пухлин. Саме тому рекомендується обмежити споживання цукру та кукурудзяного сиропу з високим вмістом фруктози.

Інші ризики

Газовані напої часто є джерелом надмірної кількості цукру, що може призвести до резистентності до інсуліну і збільшити ризик появи серцевих захворювань та діабету 2 типу. Крім того, газована вода, навіть без цукру, може погіршити стан зубів через взаємодію вугільної кислоти з ароматизаторами. Однак, дієтичні газовані напої теж небезпечні, оскільки вживання 7 або більше склянок на тиждень пов’язане з підвищеним ризиком захворювання нирок та діабетом 2 типу.

Чи варто припинити пити газовані напої?

Скоротіть споживання газованої води, не відмовляючись від улюблених напоїв. Прагніть до помірності, переходячи на більш здорові альтернативи, такі як ароматизований сельтер або фруктова вода. Це допоможе вам знайти баланс у харчуванні та зменшити негативний вплив на здоров’я.

Чи стане Ethereum основою для децентралізованих фінансів у майбутньому?

п’ятниця, 4 жовтень 2024, 18:32

Ethereum — це не лише одна з найпопулярніших криптовалют, але й затребувана блокчейн-платформа. Завдяки криптовалютній біржі Binance можна дізнатися будь-який курс, і курс ефіра — не виключення. Binance надасть вам усі можливості для безпечного трейдин...

Не робіть помилок! Які дерева не можна обрізати восени, щоб не загубити урожай

п’ятниця, 4 жовтень 2024, 17:50

Осіння обрізка дерев - важливий агротехнічний захід, який допомагає рослинам зміцнитися, підготуватися до зими та забезпечити хороший урожай наступного року. Однак існують дерева, які не варто обрізати восени, щоб не нашкодити їх здоров'ю та майбутньом...