Захворюваність на рак серед людей віком до 50 років стрімко зростає в усьому світі. Існує три фактори, які можуть суттєво підвищувати ризик розвитку онкології в молодому віці, передають Патріоти України з посиланням на сайт Cancer research UK.
Аналіз даних американської Національної служби охорони здоров'я (NHS) виявив, що тільки у віковій групі 20-49 років рівень захворюваності на рак зріс на 23% з 1990-х років. Вчені визначили деякі ймовірні фактори: ожиріння, неправильне харчування та недостатня фізична активність.
Дослідження, присвячене зростанню захворюваності на рак товстої кишки саме серед молодих людей, показало, що понад третина його учасників страждали на ожиріння.
Професор Ніл Айєнгар з Меморіального онкологічного центру імені Слоуна Кеттерінга в Нью-Йорку каже, що їжа, яку ми їмо, може відігравати певну роль у виникненні раку у молоді.
"Наш мікробіом надзвичайно чутливий до того, що ми їмо. Якщо мікропластик або хімічні речовини змінюють мікробіом, це може бути їхнім фактором. Ніколи не зарано починати правильно харчуватися та займатися спортом", - додав експерт.
Він також наголосив на потенційних ризиках, пов'язаних з певними напоями з великим вмістом цукру та ультраобробленими продуктами. Експерти також спостерігали зниження кількості випадків раку, пов'язаного з курінням, майже у всіх вікових групах.
Регулярна діагностика (скринінг)
Щоб вчасно виявити рак і знизити ризик захворіти, важливо поєднувати профілактичні заходи, регулярне обстеження і уважність до сигналів організму.
Багато видів раку можна виявити на ранній стадії, коли лікування найефективніше.
Вивчіть свою спадковість
Якщо у близьких родичів був рак у молодому віці (до 50), варто звернутися до генетичного консультанта.
Деякі гени (BRCA1/BRCA2, APC, TP53) значно підвищують ризик раку молочної залози, яєчників, товстої кишки тощо.
Уважність до симптомів
Не ігноруйте тривожні сигнали, особливо якщо вони не минають більше 2 тижнів:
Зменшення стресу і турбота про психічне здоров’я
Хронічний стрес послаблює імунну систему. Варто практикувати:
Медики застерігають: деякі продукти харчування можуть негативно впливати на роботу мозку та спричиняти погіршення пам’яті. Часте вживання шкідливої їжі уповільнює когнітивні процеси, знижує концентрацію та підвищує ризик розвитку деменції у старшому ві...
Готові дізнатися про себе щось нове? Оберіть той спосіб, яким ви найчастіше тримаєте горнятко. Ваш вибір може розкрити риси характеру, про які ви навіть не здогадувалися, передають Патріоти України. . 1. Тримаєте за ручку, другою рукою обіймаєте чашку...