Бережіться! Ультраперероблена їжа підвищує ризик передчасної смерті, - дослідження

Вживання ультраобробленої їжі може спричинити передчасну смерть. Якщо збільшити на 10% частку таких продуктів у раціоні, ризики зростають відповідно на 3%.Про це свідчать дані дослідження, опублікованого в Американському журналі профілактичної медицини, повідомляє MedicalXpress, передають Патріоти України.

Ультраоброблені харчові продукти – це їжа, яка одразу готова до вживання та містить хімікати, барвники та підсолоджувачі. Прикладом ультраоброблених продуктів є солодощі, пластівці, газовані напої, деякі види хліба та йогуртів.

У дослідженні проаналізували дані опитувань щодо харчування та дані про смертність з восьми країн: Австралії, Бразилії, Канади, Чилі, Колумбії, Мексики, Великої Британії та Сполучених Штатів.

"Ми досліджували ризик смерті людини від вживання більшої кількості ультраоброблених продуктів у віці від 30 до 69 років.

Ми виявили, що на кожні 10% збільшення загальної кількості калорій з ультраоброблених продуктів ризик передчасної смерті зростає майже на 3%", – зауважив співавтор дослідження Карлос Аугусто Монтейро, якого цитує CNN.

Найменша смертність, пов’язана зі споживанням ультраоброблених харчових продуктів, була у Колумбії та Бразилії. Натомість значно вищим цей показник був у Канаді, США та у Великій Британії.

"В усьому світі терміново потрібна політика, яка спонукатиме до зниження споживання ультраобробленої їжі, популяризуючи традиційні моделі харчування, що базуються на вживанні місцевих свіжих і мінімально оброблених продуктів", – зауважив один з авторів дослідження Едуардо Нільсон.

Це не перше дослідження, яке виявило зв'язок між вживанням ультраобообленої їжі та негативними наслідками для здоров'я. Одне з них було опубліковане у лютому 2024 року.

Переконливі докази показали, що більш високе споживання ультрапереробленої їжі пов'язане з приблизно на 50% вищим ризиком смерті від серцево-судинних захворювань, на 48-53% вищим ризиком тривоги та загальних психічних розладів і на 12% вищим ризиком розвитку діабету 2-го типу.

Може бути отрутою! Названо небезпечну рибу, яку продають в українських магазинах

вівторок, 20 травень 2025, 18:48

На полицях українських супермаркетів можна знайти чимало видів риби - замороженої, копченої, солоної. Але мало хто знає, що деякі з них можуть бути небезпечними для здоров’я. РБК-Україна (проект Styler) розповідає, яка риба може бути справжньою отрутою...

Господиням на замітку! Фахівці розповіли, як часто потрібно мити холодильник

вівторок, 20 травень 2025, 18:22

Холодильник відіграє ключову роль у щоденному побуті, адже саме в ньому зберігаються продукти, термін придатності яких завдяки належним умовам значно подовжується. Щоб прилад залишався ефективним і надійним, він потребує регулярного та дбайливого догля...