Бережіться! Ультраперероблена їжа підвищує ризик передчасної смерті, - дослідження

Вживання ультраобробленої їжі може спричинити передчасну смерть. Якщо збільшити на 10% частку таких продуктів у раціоні, ризики зростають відповідно на 3%.Про це свідчать дані дослідження, опублікованого в Американському журналі профілактичної медицини, повідомляє MedicalXpress, передають Патріоти України.

Ультраоброблені харчові продукти – це їжа, яка одразу готова до вживання та містить хімікати, барвники та підсолоджувачі. Прикладом ультраоброблених продуктів є солодощі, пластівці, газовані напої, деякі види хліба та йогуртів.

У дослідженні проаналізували дані опитувань щодо харчування та дані про смертність з восьми країн: Австралії, Бразилії, Канади, Чилі, Колумбії, Мексики, Великої Британії та Сполучених Штатів.

"Ми досліджували ризик смерті людини від вживання більшої кількості ультраоброблених продуктів у віці від 30 до 69 років.

Ми виявили, що на кожні 10% збільшення загальної кількості калорій з ультраоброблених продуктів ризик передчасної смерті зростає майже на 3%", – зауважив співавтор дослідження Карлос Аугусто Монтейро, якого цитує CNN.

Найменша смертність, пов’язана зі споживанням ультраоброблених харчових продуктів, була у Колумбії та Бразилії. Натомість значно вищим цей показник був у Канаді, США та у Великій Британії.

"В усьому світі терміново потрібна політика, яка спонукатиме до зниження споживання ультраобробленої їжі, популяризуючи традиційні моделі харчування, що базуються на вживанні місцевих свіжих і мінімально оброблених продуктів", – зауважив один з авторів дослідження Едуардо Нільсон.

Це не перше дослідження, яке виявило зв'язок між вживанням ультраобообленої їжі та негативними наслідками для здоров'я. Одне з них було опубліковане у лютому 2024 року.

Переконливі докази показали, що більш високе споживання ультрапереробленої їжі пов'язане з приблизно на 50% вищим ризиком смерті від серцево-судинних захворювань, на 48-53% вищим ризиком тривоги та загальних психічних розладів і на 12% вищим ризиком розвитку діабету 2-го типу.

Чи корисно дрімати після обіду? Можливо, ви робите шкоду собі самі

п’ятниця, 22 серпень 2025, 18:10

Багато людей вважають, що короткий сон після обіду допомагає відновити сили. Однак насправді він може викликати втому, роздратованість або головний біль. Причини цього явища варто знати, щоб уникати неприємних наслідків, передають Патріоти України. Іне...

Дуже смачні, але: Кому не можна їсти кавуни

п’ятниця, 22 серпень 2025, 17:22

Кавуни цінуються за свій освіжаючий смак і багатий поживний вміст. Крім того, вони низькокалорійні, але при цьому надовго залишають відчуття ситості та допомагають швидко вгамувати спрагу. Хоча список їхніх корисних властивостей для здоров'я дуже довги...