З усіх наявних жирів трансжири були очорнені як найгірший вид. Зрештою, трансжири вважаються особливо небезпечними, оскільки вони одночасно знижують рівень захисного холестерину ЛПВЩ і підвищують рівень ризикованого холестерину ЛПНЩ, передають Патріоти України.
Саманта Кассетті, доктор медичних наук, експерт з харчування та схуднення говорить, що дослідження пов'язують ці штучні жири з підвищеним рівнем холестерину та вищим ризиком серцевих захворювань, інсульту та діабету 2 типу. Про це повідомляє видання eatthis.com.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), трансжири є причиною понад 500 000 смертей від серцево-судинних захворювань щороку. У відповідь на це ВООЗ запустила глобальну ініціативу під назвою REPLACE, яка вимагає від ресторанів і виробників продуктів харчування усунути штучні трансжири у вигляді частково гідрогенізованих олій зі світового ринку харчових продуктів.
Чому деякі продукти все ще містять трансжири?
"Хоча близько 98% штучних трансжирів було вилучено з наших продуктів харчування, деякі виробники все ще працюють над тим, щоб знайти відповідні заміни цим шкідливим жирам, навіть незважаючи на те, що їхній час, згідно з урядовими термінами, закінчився", – говорить Кассетті.
Більше того, існує два різних типи трансжирів: штучні трансжири, створені людиною, та природні трансжири. "Існують природні трансжири, які містяться в продуктах тваринного походження в невеликих кількостях, які, швидше за все, ніколи не зможуть бути по-справжньому заборонені, і колективні дослідження ще недостатньо сильні, щоб сказати, чи є трансжири тваринного походження настільки ж шкідливими для здоров'я, як і трансжири, створені в лабораторії", – зазначає експерт Уолш.
Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Nutrition, деякі природні трансжири, такі як кон'югована лінолева кислота (CLA), допомагають у схудненні. Основним джерелом CLA є м'ясо та молочні продукти рослинного походження.
Як уникнути трансжирів у їжі?
"Якщо ви зосереджуєтесь на цільних продуктах і обмежуєте оброблені продукти та солодощі, вам, ймовірно, не доведеться турбуватися про штучні трансжири. Вони присутні лише в дуже невеликій частині продуктів, таких як кавові вершки, маргарин, рослинні жири, і, можливо, в деяких оболонках для пирогів і охолодженому тісті", – каже Уолш.
Експерти рекомендують їсти продукти рослинного походження, такі як фрукти, овочі, бобові, насіння, горіхи та цільне зерно, щоб повністю уникнути всіх видів трансжирів.
Надокучливі мухи - типова літня проблема, особливо на кухні. Але як виявилося, вам не потрібні аерозолі чи пастки - лише чайник з окропом і 10 секунд щодня, передають Патріоти України. Навіть якщо ви вчасно виносите сміття й прибираєте навколо фруктів,...
Ринок вживаних авто продовжує зростати, і покупці шукають якісні пропозиції. Щоб ваша машина швидко знайшла нового власника і принесла максимальний дохід, експерти Vertu Motors радять звернути увагу на п’ять ключових моментів, передають Патріоти Україн...