Бережіться! В яких продуктах містяться трансжири та чим вони небезпечні

З усіх наявних жирів трансжири були очорнені як найгірший вид. Зрештою, трансжири вважаються особливо небезпечними, оскільки вони одночасно знижують рівень захисного холестерину ЛПВЩ і підвищують рівень ризикованого холестерину ЛПНЩ, передають Патріоти України.

Саманта Кассетті, доктор медичних наук, експерт з харчування та схуднення говорить, що дослідження пов'язують ці штучні жири з підвищеним рівнем холестерину та вищим ризиком серцевих захворювань, інсульту та діабету 2 типу. Про це повідомляє видання eatthis.com.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), трансжири є причиною понад 500 000 смертей від серцево-судинних захворювань щороку. У відповідь на це ВООЗ запустила глобальну ініціативу під назвою REPLACE, яка вимагає від ресторанів і виробників продуктів харчування усунути штучні трансжири у вигляді частково гідрогенізованих олій зі світового ринку харчових продуктів.

Чому деякі продукти все ще містять трансжири?

"Хоча близько 98% штучних трансжирів було вилучено з наших продуктів харчування, деякі виробники все ще працюють над тим, щоб знайти відповідні заміни цим шкідливим жирам, навіть незважаючи на те, що їхній час, згідно з урядовими термінами, закінчився", – говорить Кассетті.

Більше того, існує два різних типи трансжирів: штучні трансжири, створені людиною, та природні трансжири. "Існують природні трансжири, які містяться в продуктах тваринного походження в невеликих кількостях, які, швидше за все, ніколи не зможуть бути по-справжньому заборонені, і колективні дослідження ще недостатньо сильні, щоб сказати, чи є трансжири тваринного походження настільки ж шкідливими для здоров'я, як і трансжири, створені в лабораторії", – зазначає експерт Уолш.

Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Nutrition, деякі природні трансжири, такі як кон'югована лінолева кислота (CLA), допомагають у схудненні. Основним джерелом CLA є м'ясо та молочні продукти рослинного походження.

Як уникнути трансжирів у їжі?

"Якщо ви зосереджуєтесь на цільних продуктах і обмежуєте оброблені продукти та солодощі, вам, ймовірно, не доведеться турбуватися про штучні трансжири. Вони присутні лише в дуже невеликій частині продуктів, таких як кавові вершки, маргарин, рослинні жири, і, можливо, в деяких оболонках для пирогів і охолодженому тісті", – каже Уолш.

Експерти рекомендують їсти продукти рослинного походження, такі як фрукти, овочі, бобові, насіння, горіхи та цільне зерно, щоб повністю уникнути всіх видів трансжирів.

Ефект приємно здивує! ТОП-4 заспокійливі чаї, які знімають напруження та борються з нервозністю

субота, 19 квітень 2025, 11:56

Гаряча чашка чаю може не лише створити відчуття спокою, а й реально знизити рівень тривожності завдяки активним сполукам у його складі. Хоча люди використовують чай для заспокоєння століттями, наука лише зараз підтверджує його вплив на психічне здоров’...

Не робіть помилок! Чому домашня випічка кришиться

субота, 19 квітень 2025, 8:34

Приготування домашньої випічки – це справжнє мистецтво, яке вимагає уваги до деталей та дотримання певних правил. Однак, навіть досвідчені господині іноді стикаються з проблемою, коли булочки чи пироги виходять сухими та крихкими, передають Патріоти Ук...