Бережіться! В яких продуктах містяться трансжири та чим вони небезпечні

З усіх наявних жирів трансжири були очорнені як найгірший вид. Зрештою, трансжири вважаються особливо небезпечними, оскільки вони одночасно знижують рівень захисного холестерину ЛПВЩ і підвищують рівень ризикованого холестерину ЛПНЩ, передають Патріоти України.

Саманта Кассетті, доктор медичних наук, експерт з харчування та схуднення говорить, що дослідження пов'язують ці штучні жири з підвищеним рівнем холестерину та вищим ризиком серцевих захворювань, інсульту та діабету 2 типу. Про це повідомляє видання eatthis.com.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), трансжири є причиною понад 500 000 смертей від серцево-судинних захворювань щороку. У відповідь на це ВООЗ запустила глобальну ініціативу під назвою REPLACE, яка вимагає від ресторанів і виробників продуктів харчування усунути штучні трансжири у вигляді частково гідрогенізованих олій зі світового ринку харчових продуктів.

Чому деякі продукти все ще містять трансжири?

"Хоча близько 98% штучних трансжирів було вилучено з наших продуктів харчування, деякі виробники все ще працюють над тим, щоб знайти відповідні заміни цим шкідливим жирам, навіть незважаючи на те, що їхній час, згідно з урядовими термінами, закінчився", – говорить Кассетті.

Більше того, існує два різних типи трансжирів: штучні трансжири, створені людиною, та природні трансжири. "Існують природні трансжири, які містяться в продуктах тваринного походження в невеликих кількостях, які, швидше за все, ніколи не зможуть бути по-справжньому заборонені, і колективні дослідження ще недостатньо сильні, щоб сказати, чи є трансжири тваринного походження настільки ж шкідливими для здоров'я, як і трансжири, створені в лабораторії", – зазначає експерт Уолш.

Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Nutrition, деякі природні трансжири, такі як кон'югована лінолева кислота (CLA), допомагають у схудненні. Основним джерелом CLA є м'ясо та молочні продукти рослинного походження.

Як уникнути трансжирів у їжі?

"Якщо ви зосереджуєтесь на цільних продуктах і обмежуєте оброблені продукти та солодощі, вам, ймовірно, не доведеться турбуватися про штучні трансжири. Вони присутні лише в дуже невеликій частині продуктів, таких як кавові вершки, маргарин, рослинні жири, і, можливо, в деяких оболонках для пирогів і охолодженому тісті", – каже Уолш.

Експерти рекомендують їсти продукти рослинного походження, такі як фрукти, овочі, бобові, насіння, горіхи та цільне зерно, щоб повністю уникнути всіх видів трансжирів.

Потяг до шкідливих продуктів: які сигнали подає організм

вівторок, 2 липень 2024, 10:36

Запитайте будь-якого дієтолога, і він обов’язково погодиться: ніщо так не шкодить схудненню, як бажання піддатися спокусі. На відміну від голоду, це відчуття не зникає навіть після того, як ви вдосталь наїлися. Якщо не зрозуміти та не усунути причину ц...

Як приготувати пшоняну кашу, щоб ніколи не гірчила і завжди була розсипчастою

вівторок, 2 липень 2024, 10:08

Далеко не завжди смак пшоняної каші тішить кулінарів, передають Патріоти України. У деяких випадках страва виходить гіркою. Нерідко причиною появи неприємного смаку стає занадто тривале зберігання пшона. Втім, іноді просо, з якого готується пшоняна каш...