
"Для утворення гемоглобіну потрібні залізо та білок, а точніше амінокислоти. Багатьом здається, якщо вживати продукти з високим вмістом заліза і в достатній кількості білок, то з гемоглобіном має бути все в порядку. Але якщо зі вживанням білка проблем, як правило, немає, то з залізом не все так просто. Тут потрібно звертати увагу не тільки на продукти де більший вміст заліза, ще слід враховувати, наскільки добре цей мікроелемент зможе доставлятися в організм. Наприклад, на це сильно впливає кислотність шлункового соку. Якщо вона низька, залізо буде засвоюватися погано. Також дуже важливий стан кишківника, поєднання продуктів та наявність речовин в них, що допомагають або заважають надходженню заліза", - пише на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук" дієтологиня Світлана Фус, передають Патріоти України, та продовжує:
"Також має значення джерело заліза. З м'яса засвоюється близько 20% заліза, що там знаходиться, а з овочів, круп і бобових не більше 5%. Саме тому підтримувати гемоглобін за допомогою гречки, яблук або гранатів складніше, а для того, щоб його "підняти" за допомогою виключно рослинної їжі потрібно багато часу.
Ефективніше це завдання виконує яловичина, м'ясо курки та індички. Погано залізо всмоктується з яєць і печінки. З рослинних продуктів краще засвоюється, якщо вони містять багато аскорбінової кислоти, фолієвої та інших органічних кислот, натомість мало фітинів. З помідорів, броколі, цвітної капусти, гарбуза, моркви й навіть картоплі залізо буде засвоюватися краще, ніж зі шпинату, хліба або сочевиці.
Ще важливо, які напої переважають у харчуванні. Наприклад, чай і кава містять велику кількість таніну, який заважає засвоєнню заліза. Безконтрольні чаювання, особливо міцного чаю, можуть істотно знизити засвоєння заліза. Також впливає на цей процес і кальцій, якого досить багато в молочних продуктах. Тому, коли їсте м'ясо, не запивайте його чаєм, кавою з молоком і не їжте відразу після цього сирні десерти. Бажано не вживати їх годин п'ять, щоб дати можливість залізу засвоїтися. І, до речі, солодкі газовані напої теж не бажані, в них може бути досить багато фосфору, що для засвоєння заліза також не добре. А ось воду в цей період пити можна і треба".

Коли вода нагрівається на плиті, першим знаком наближення кипіння стають дрібні бульбашки. У мікрохвильовці ж вода може досягати температури кипіння без будь-яких видимих ознак, передають Патріоти України. Це явище не суперечить фізиці: воно пов’язане ...
Православна церква України 1 грудня за новим стилем (14 грудня за старим) вшановує праведного Філарета Милостивого і старозавітного пророка Наума, одного з 12 малих пророків і покровителя людей, які займаються розумовою працею. . За старим стилем в...