Безконтрольні чаювання можуть довести до анемії, - лікар

Дуже важливі не тільки страви, але і напої, які переважають у харчуванні.

"Для утворення гемоглобіну потрібні залізо та білок, а точніше амінокислоти. Багатьом здається, якщо вживати продукти з високим вмістом заліза і в достатній кількості білок, то з гемоглобіном має бути все в порядку. Але якщо зі вживанням білка проблем, як правило, немає, то з залізом не все так просто. Тут потрібно звертати увагу не тільки на продукти де більший вміст заліза, ще слід враховувати, наскільки добре цей мікроелемент зможе доставлятися в організм. Наприклад, на це сильно впливає кислотність шлункового соку. Якщо вона низька, залізо буде засвоюватися погано. Також дуже важливий стан кишківника, поєднання продуктів та наявність речовин в них, що допомагають або заважають надходженню заліза", - пише на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук" дієтологиня Світлана Фус, передають Патріоти України, та продовжує:

"Також має значення джерело заліза. З м'яса засвоюється близько 20% заліза, що там знаходиться, а з овочів, круп і бобових не більше 5%. Саме тому підтримувати гемоглобін за допомогою гречки, яблук або гранатів складніше, а для того, щоб його "підняти" за допомогою виключно рослинної їжі потрібно багато часу.

Ефективніше це завдання виконує яловичина, м'ясо курки та індички. Погано залізо всмоктується з яєць і печінки. З рослинних продуктів краще засвоюється, якщо вони містять багато аскорбінової кислоти, фолієвої та інших органічних кислот, натомість мало фітинів. З помідорів, броколі, цвітної капусти, гарбуза, моркви й навіть картоплі залізо буде засвоюватися краще, ніж зі шпинату, хліба або сочевиці.

Ще важливо, які напої переважають у харчуванні. Наприклад, чай і кава містять велику кількість таніну, який заважає засвоєнню заліза. Безконтрольні чаювання, особливо міцного чаю, можуть істотно знизити засвоєння заліза. Також впливає на цей процес і кальцій, якого досить багато в молочних продуктах. Тому, коли їсте м'ясо, не запивайте його чаєм, кавою з молоком і не їжте відразу після цього сирні десерти. Бажано не вживати їх годин п'ять, щоб дати можливість залізу засвоїтися. І, до речі, солодкі газовані напої теж не бажані, в них може бути досить багато фосфору, що для засвоєння заліза також не добре. А ось воду в цей період пити можна і треба".

Все дуже просто! Як визначити свіжість курячих яєць

п’ятниця, 3 травень 2024, 11:07

Ціна на яйця росте, а тому варто ретельно їх обирати, щоб придбати якісні та свіжі продукти, а не кота в лотку передають Патріоти України. Свіжі яйця не повинні мати блиск, виробники не змащують їх олійками. Якщо ви бачите, що яйця блищать, то це пряма...

Лише спробуйте! Чим заправити салат замість класичної олії чи майонезу

п’ятниця, 3 травень 2024, 10:07

Раніше був стереотип, що всі смачні салати мають бути з майонезом. Натомість більш простий та корисний варіант з олією. Але й багато варіантів заправок, які зроблять салат ароматним, смачним. Готується швидко і продукти знайти легко, передають Патріоти...