Бомба, а не торт! Рецепт та секрети вдалого приготування "Графських руїн"

Назву торт отримав завдяки твору Аркадія Гайдара На графських руїнах, адже дуже нагадує напівзруйнований замок.

Кулінарний експерт і кондитер Ліза Глінська розкрила секрети приготування десерту, котрий обожнює вся її сім'я. «Усе найкраще, що є вдома, має бути на цій тарілці», — жартує вона. Адже торт дійсно поєднує багато улюблених усіма інгредієнтів: шоколадний бісквіт, безе, заварний крем, згущене молоко, шоколад і горішки, зазначають Патріоти України.

Ліза Глінська також розповіла про неоднозначну історію торта. Деякі вважають, що його на основі меренги винайшов кондитер Гаспаріні зі Швейцарії, інші - що спочатку він готувався на основі бісквіта і без меренги. А назву торт отримав завдяки твору Аркадія Гайдара На графських руїнах, адже дуже нагадує напівзруйнований замок.

Рецепт торта Графські руїни

Інгредієнти

Для шоколадного бісквіта:

  • 90 мл молока (4,5 ст. л.)
  • 90 г вершкового масла (82%)
  • 90 г цукру (3,5 ст. л. з гіркою)
  • 90 г борошна (3,5 ст. л. з гіркою)
  • 150 г яєць (3 шт.)
  • 120 г чорного шоколаду (50−70%)
  • 20 г какао-порошку (2 ч. л. з гіркою)
  • 4 г розпушувача (1 ч. л.)

Для швейцарської меренги:

  • 60 г білка (2 шт.)
  • 60 г цукру (2,5 ст. л. з гіркою)
  • 60 г цукрової пудри (2,5 ст. л. з гіркою)

Для масляного крему:

  • 300 мл молока (1,2 склянки об'ємом 250 мл)
  • 15 г кукурудзяного крохмалю (1,5 ч. л. з гіркою)
  • 15 г борошна (1,5 ч. л. З гіркою)
  • 40 г жовтка (2 шт.)
  • 20 г цукру (1 ст. л.)
  • 200 г згущеного вареного молока (0,7 склянки об'ємом 250 мл)
  • 200 г вершкового масла (82%, розм’якшеного)

Приготування

1. Приготуйте бісквіт

Увімкніть духовку на 175С з конвекцією.

З'єднайте і розтопіть шоколад, молоко та вершкове масло.

Збийте яйця з цукром до пишної піни.

З'єднайте збиті яйця з розтопленим шоколадом, маслом і молоком, перемішайте.

З'єднайте борошно, какао-порошок і розпушувач, через сито додайте до рідкої частини. Акуратно вмішайте.

Викладіть тісто у форму діаметром 20 см і відправте випікатися в розігріту духовку на 30−35 хвилин. Дайте готовому бісквіту охолонути.

2. Приготуйте швейцарську меренгу

З'єднайте всі інгредієнти в мисці, перемішайте, поставте на парову баню і при постійному помішуванні на слабкому вогні прогрійте до повного розчинення цукру.

Увімкніть духовку на 90С з конвекцією.

Збийте меренгу до стійких піків, перекладіть в кондитерський мішок з круглою насадкою діаметром 15 мм і відсадіть на пергамент.

Відправте випікатися на 40−60 хвилин.

3. Приготуйте крем

Прогрійте молоко до парування.

Жовтки розітріть з цукром, додайте борошно і кукурудзяний крохмаль, перемішайте.

З'єднайте частину молока з яєчною масою, перемішайте, поверніть у сотейник і при постійному помішуванні доведіть до кипіння. Дайте прокипіти 30−60 секунд.

Потім зніміть крем з вогню і перекладіть основу для крему в миску.

Накрийте крем плівкою в контакт і приберіть у холодильник десь на 30 хвилин.

З'єднайте остиглу основу зі згущеним молоком, перемішайте.

Збийте вершкове масло й об'єднайте з основою.

Перекладіть 2/3 в миску, а 1/3 — у кондитерський мішок.

4. Зберіть торт

Дістаньте бісквіт з форми, розріжте вздовж на 2 частини.

Нижній корж викладіть на тарілку, верхній наріжте на кубиками 2×2 см.

Кубики бісквіта відправте в миску з кремом і перемішайте. Викладіть кубики на бісквітний корж упереміш із безе, у вигляді піраміди. Заповнюйте порожнечі кремом з мішка.

Посипте зверху подрібненим волоським горіхом і відправте торт у холодильник на кілька годин. Полийте зверху торт топленим шоколадом і подавайте. Смачного!

Бережіться! Які продукти підвищують ризик раку

понеділок, 3 березень 2025, 19:30

Деякі продукти можуть підвищувати ризик розвитку раку, особливо при їх надмірному вживанні. Вони можуть містити канцерогени — речовини, які сприяють розвитку ракових клітин. Ось кілька груп продуктів, які, згідно з науковими дослідженнями, можуть збіль...

Це того варте! Що буде, якщо відмовитися від газованої води

понеділок, 3 березень 2025, 18:48

Відмова від газованої води може мати кілька позитивних ефектів на здоров'я, оскільки газовані напої часто містять багато цукру, кислоти та штучних добавок. Ось що може статися, якщо ви відмовитесь від газованої води, передають Патріоти України. Газован...