"Борщ - незбалансована страва": Дієтолог назвала недоліки національного надбання та як їх позбутися

Борщ не є стравою з правильним поєднанням білків, жирів і вуглеводів. Перші страви не є обов'язковими в раціоні. Користь супу чи борщу багато в чому залежить від бульйону, тому між м'ясним і кістковим бульйоном краще обирати останній. Про це розповіла нутриціологиня Наталія Дубовик, передають Патріоти України.

За її словами, щоденне вживання борщу або "чогось ріденького" – це традиція, а не вимога здорового харчування. "Перші страви не обов'язкові. Перша страва не складається з правильного поєднання білків, жирів і вуглеводів. Борщ як такий – це, скоріше, національна приналежність. Ми звикли, що ми українці, що ми їмо борщ, для нас це національне блюдо. Тому це невід'ємна частина нашого столу", – зауважила експертка.

Вона запевнила, що для здорового організму байдуже, що ви їсте на обід – борщ, іншу першу страву або стейк. "Якщо у вас здорова підшлункова залоза і кишечник, то їм абсолютно все одно, будете ви їсти на обід борщ або якийсь гарнір зі складних вуглеводів – каші, рис, гречка, пшоно, пшенична каша – і якийсь стейк, м'ясо, гуляш, рагу і підкріпите це клітковиною. Головне, щоб це було збалансовано і корисно, щоб не було трансжирів і легких вуглеводів", – пояснила Дубовик.

Вона також поділилася інформацією про бульйони. За словами нутриціологині, і м'ясний, і кістковий бульйон слід варити на повільному вогні, "щоб вода ледве-ледве булькала". В такому випадку він буде світлим, а концентрація корисних речовин буде максимальною.

"Коли ви починаєте варити або суп, або борщ, вам потрібно зрозуміти: ви хочете жирну страву чи не дуже. Якщо ви любите пожирніше, то шкірку з курки знімати не обов'язково. Якщо любите більш пісне, то бажано обирати пісне м'ясо – грудка або стегно, але без шкіри", – пояснила вона.

У той же час експертка порадила віддавати перевагу кістковим бульйонам за рахунок того, що в них міститься багато колагену. "Я б рекомендувала готувати страви на кістковому бульйоні. Там дуже багато колагену. Такий бульйон вариться протягом 8-20 годин на дуже повільному вогні, як холодець. Туди можна покласти яловиче коліно, свинячу ногу, домашню або фермерську курку. Якщо є проблеми з суглобами, з шкірою, з шлунково-кишковим трактом, кістковий бульйон – це стовідсоткові ліки, які можуть полегшити стан", – підкреслила вона.

Джерело: Обозреватель

А ви це знали? Навіщо досвідчені кухарі при варінні м’яса додають лушпиння цибулі

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:15

Відварене м’ясо не назвеш найпопулярнішою стравою, оскільки господині надають перевагу готуванні його на грилі або подачі в смаженому вигляді. Однак варіння набагато корисніше, передають Патріоти України. При правильному підході відварене м’ясо виходит...

От у чому секрет! Навіщо досвідчені домогосподарки додають сіль у воду для миття підлоги

п’ятниця, 19 квітень 2024, 8:49

Досвідчені господині миють підлогу не просто водою. У неї додають різні розчини, щоб поверхня була оброблена від мікробів та мала приємний аромат. Зараз є багато готових засобів для прибирання, але сіль лишається стабільно популярною. І для цього є при...