Британські вчені створили банани, які залишаються свіжими 24 години після очищення і не темніють

Фруктові салати більше не будуть такими, як раніше – завдяки вченим, які розробили банани, що не стають коричневими та м’якими після очищення, передають Патріоти України.

Британські експерти змінили генетику фрукта так, що він залишається твердим, свіжим і жовтим приблизно 24 години після очищення, навіть у нарізаному вигляді, повідомляє The Mail on Sunday.

«Більше ніяких слизьких, коричневих бананів!» – заявив Гілад Гершон, генеральний директор Tropic, біотехнологічної компанії з Норвіча, яка стоїть за цим проривом.

Він додав: «Наш сорт залишається свіжим щонайменше 12 годин після очищення та нарізання, а через 24 години проявляє на 30% менше потемніння.

Банани мають той самий смак, запах, солодкість і текстуру – усе, що ми знаємо і любимо, – за винятком того, що їхня м'якоть не темніє так швидко. Це означає, що їх можна додавати до фруктових салатів і нарізаних фруктових продуктів, відкриваючи величезний новий ринок для бананів».

Компанія знайшла спосіб впливати на гени, відповідальні за вироблення ферменту поліфенолоксидази, що викликає потемніння, і деактивувати їх.

Ця технологія відрізняється від генетичної модифікації, оскільки вона здійснює точкові зміни в існуючих генах організму без введення чужорідного генетичного матеріалу.

Tropic уже отримала дозвіл на продаж цих бананів на Філіппінах, у Колумбії, Гондурасі, США та Канаді, де вони з’являться у продажу вже наприкінці цього місяця.

Однак британським шанувальникам бананів доведеться зачекати ще трохи – можливо, до середини 2026 року – перш ніж вони зможуть скуштувати цей інноваційний фрукт, оскільки продаж генно-редагованих рослин і їхніх плодів у країні поки що заборонений.

Однак Precision Breeding Bill (Закон про точне розведення), запропонований консерваторами і наразі на фінальній стадії розгляду в парламенті, відкриє шлях для їхнього продажу у Великій Британії. Очікується, що його буде ухвалено пізніше цього року.

"Зеленіші" банани та боротьба з хворобами

Tropic також працює над проєктом, спрямованим на уповільнення дозрівання бананів, щоб вони довше залишалися зеленими. Це допоможе скоротити харчові відходи, адже на кожну тонну бананів, яка доходить до магазинів, припадає дві тонни, визнані непридатними для вживання.

Гершон пояснив: «Банани збирають, коли вони ще зелені, так само, як і помідори. Ми ж блокуємо гени, відповідальні за вироблення етилену – рослинного гормону, який допомагає змінювати колір шкірки з зеленого на жовтий, розкладаючи хлорофіл.

Якщо банани довше залишатимуться зеленими, їх можна буде збирати пізніше, транспортувати довше, а також скоротити витрати на пакування та охолодження під час перевезень».

Компанія також розробляє банани, стійкі до хвороб, які вже знищили кілька сортів. Еяль Маорі, головний науковий співробітник та співзасновник Tropic, зазначив:

«Банани – найулюбленіший фрукт у світі, але вони стикаються з багатьма викликами у виробництві та транспортуванні.

Банани є стерильними – вони не утворюють насіння і не можуть бути схрещені чи гібридизовані, як яблука чи апельсини. Наша технологія гарантує, що ми зможемо насолоджуватися бананами ще багато поколінь».

Гершон додав: «Ми вносимо дуже специфічні та делікатні зміни в уже наявну ДНК банана, щоб отримати корисні властивості. Такі зміни відбуваються природним чином і займають багато часу – те, що ми робимо, можна назвати еволюцією у прискореному темпі».

Господиням на замітку! Як прати постільну білизну, щоб була м'якою

вівторок, 4 березень 2025, 0:28

Щоб постільна білизна була м'якою після прання, дотримуйтеся таких порад, передають Патріоти України. Ці прості поради допоможуть зберегти вашу постільну білизну м’якою і приємною на дотик після кожного прання.

Британські вчені створили банани, які залишаються свіжими 24 години після очищення і не темніють

вівторок, 4 березень 2025, 0:25

Фруктові салати більше не будуть такими, як раніше – завдяки вченим, які розробили банани, що не стають коричневими та м’якими після очищення, передають Патріоти України. Британські експерти змінили генетику фрукта так, що він залишається твердим, свіж...