Чай, який отруює зсередини! Улюблений напій молоді виявився токсичним

Нові наукові дослідження показали, що модний напій бабл-ті, який став улюбленцем молоді в усьому світі, може бути серйозною загрозою для здоров’я. Як з’ясували медики, більшість кульок тапіоки, що використовуються у цьому напої, містять небезпечні концентрації свинцю, передають Патріоти України.

У зразках, відібраних під час перевірки, рівень токсичного металу перевищував допустиму норму більш ніж на 50%. Це означає, що навіть один келих такого чаю може містити сліди свинцю, який із часом накопичується в організмі.

За словами лікарів, поодиноке вживання напою не становить серйозної небезпеки, однак для тих, хто регулярно п’є бабл-ті, ризики значно зростають. Свинець має властивість накопичуватися в тканинах, впливати на нервову систему, нирки та мозок. При тривалому надходженні в організм він може викликати безсоння, проблеми з концентрацією, головні болі та навіть порушення пам’яті.

Особливо небезпечний такий напій для дітей і підлітків, чия нервова система ще формується. Вчені наголошують, що навіть незначне перевищення рівня свинцю у крові може вплинути на когнітивні здібності й розвиток мозку.

Фахівці радять споживачам уважно ставитися до походження продукту, перевіряти склад та купувати бабл-ті лише в перевірених місцях. Виробникам же рекомендують контролювати якість сировини, адже головна причина токсичності — неочищений крохмаль тапіоки, який виготовляють у регіонах із забрудненими ґрунтами. Таким чином, популярний напій, який здається безневинною розвагою, може стати тихим ворогом для вашого здоров’я. Лікарі закликають не зловживати бабл-ті та не перетворювати його на щоденну звичку.

Коли насправді солити воду для пасти - кулінари розкрили секрет

п’ятниця, 26 грудень 2025, 11:11

Багато хто солить воду для пасти ще холодною, але кулінари радять цього не робити. Найкращий момент для додавання солі - коли вода вже закипіла. У цей час сіль швидко розчиняється, не утворює осаду та не пошкоджує каструлю, передають Патріоти України. ...

Ви могли це не знати! Ніколи не загортайте залишки їжі у фольгу - ось чому це небезпечно

п’ятниця, 26 грудень 2025, 10:58

Фольга має чимало застосувань у господарстві. Її використовують для видалення вапняного наліту чи чистки срібних прикрас, у фользі запікають різноманітні страви. Втім, як стверджують фахівці, фольга в кулінарії - не кращий варіант, у тому числі й для з...