
Швидкість розщеплення алкоголю у чоловіків і жінок суттєво різниться. У чоловіків алкоголь виводиться з організму швидше через особливості фізіології, тоді як у жінок цей процес триває довше, передають Патріоти України.
Детальніше розповідає 24 Канал з посиланням на дослідження гендерних відмінностей у наслідках вживання алкоголю. Також варто знати, як ці фактори впливають на організм.
Швидкість розпаду алкоголю в організмі залежить від багатьох чинників: статі, ваги, кількості випитого алкоголю, харчування та навіть взаємодії з ліками. Чоловіки розщеплюють алкоголь швидше, ніж жінки, через вищий вміст води в організмі.
Для прикладу, печінка чоловіка метаболізує алкоголь зі швидкістю від 0,15 до 0,2 проміле на годину, тоді як у жінок цей показник становить лише 0,1–0,13 проміле.
На швидкість потрапляння алкоголю у кров впливає, чи їли ви перед цим і що саме. Якщо вживання алкоголю відбувається натщесерце, він потрапляє у кров вже за 15–30 хвилин. Жирна їжа значно уповільнює цей процес, а от напої з вуглекислим газом (наприклад, шампанське чи коктейлі з газованою водою) навпаки прискорюють всмоктування.
Проте слід пам’ятати: навіть ситий шлунок не позбавить вас від похмілля. Їжа може лише уповільнити всмоктування, але ніяк не вплине на кількість алкоголю у крові.
Особливу увагу слід приділяти взаємодії алкоголю з медикаментами. Наприклад, ацетилсаліцилова кислота (аспірин), що знімає біль, може підвищити концентрацію алкоголю у крові. Інші препарати, як-от снодійні, заспокійливі чи ліки від діабету, посилюють свій вплив під дією алкоголю, що може призводити до серйозних побічних ефектів.
Уникнення ризиків і знання свого організму – ключ до здорового способу життя. Будьте відповідальними і звертайте увагу на фактори, які можуть впливати на дію алкоголю, особливо під час лікування.
Час спати, а все, про що ви можете думати, це чипси та печиво у вашій кухонній шафці. Хоча немає нічого поганого в тому, щоб перекусити солодким або солоним, вживання їжі перед сном може сприяти кислотному рефлюксу або розладу шлунка. А нічна тяга або ...
Страви з картоплі дуже популярні в українців. У багатьох салатах часто використовують картоплю, зварену "в мундирах", передають Патріоти України. Відомо, що така картопля корисніша за очищену. Але не у всіх виходить його зварити так, щоб шкірка не тріс...