Банан - це один з найпоширеніших інгредієнтів у смузі: він солодкий, кремовий і легкий у використанні. Однак нові дослідження показують, що його додавання може знижувати харчову цінність інших складових смузі, зокрема тих, що багаті на поліфеноли. Чи варто відмовитися від банана у смузі, передають Патріоти України.
Останні дослідження, опубліковані в журналі Food & Function, вказують на те, що додавання банана до смузі може суттєво знижувати рівень засвоюваних флавонолів — ключових поліфенолів із протизапальними та антиоксидантними властивостями.
Дослідники з Каліфорнійського університету в Девісі та Університету Редінга виявили, що банани містять великий обсяг ферменту, який називається поліфенолоксидаза (PPO). Цей фермент спричиняє розклад важливих антиоксидантних сполук. В результаті учасники, які пили смузі з бананом, мали рівень флавонолів на 84% нижчий, ніж ті, хто вживав коктейль тільки з ягід.
Флавоноли — це рослинні сполуки, що належать до групи поліфенолів. Вони мають потужну антиоксидантну дію, допомагають нейтралізувати вільні радикали, покращують здоров'я серця, функції мозку та можуть знижувати ризик хронічних захворювань. Найбільше флавонолів міститься в ягідних фруктах (чорниця, малина, ожина), а також у чаї та какао.
Якщо ви хочете отримати максимальну користь від вашого смузі, варто замінити банан на інші інгредієнти:
Додавати лимон у каву може здаватися незвичним, але ця проста комбінація має помітний ефект на травлення, передають Патріоти України. Кофеїн і лимонна кислота стимулюють роботу кишечника, допомагаючи природньому перетравленню їжі. Все більше людей почи...
Більшість із нас тягнеться до чашки кави відразу після пробудження. Але чи дійсно це найкраща ідея, передають Патріоти України. Чи допомагає кава засвоювати сніданок, чи навпаки — викликає печію та дискомфорт у шлунку? Дослідження показують, що вживан...