
Банан - це один з найпоширеніших інгредієнтів у смузі: він солодкий, кремовий і легкий у використанні. Однак нові дослідження показують, що його додавання може знижувати харчову цінність інших складових смузі, зокрема тих, що багаті на поліфеноли. Чи варто відмовитися від банана у смузі, передають Патріоти України.
Останні дослідження, опубліковані в журналі Food & Function, вказують на те, що додавання банана до смузі може суттєво знижувати рівень засвоюваних флавонолів — ключових поліфенолів із протизапальними та антиоксидантними властивостями.
Дослідники з Каліфорнійського університету в Девісі та Університету Редінга виявили, що банани містять великий обсяг ферменту, який називається поліфенолоксидаза (PPO). Цей фермент спричиняє розклад важливих антиоксидантних сполук. В результаті учасники, які пили смузі з бананом, мали рівень флавонолів на 84% нижчий, ніж ті, хто вживав коктейль тільки з ягід.
Флавоноли — це рослинні сполуки, що належать до групи поліфенолів. Вони мають потужну антиоксидантну дію, допомагають нейтралізувати вільні радикали, покращують здоров'я серця, функції мозку та можуть знижувати ризик хронічних захворювань. Найбільше флавонолів міститься в ягідних фруктах (чорниця, малина, ожина), а також у чаї та какао.
Якщо ви хочете отримати максимальну користь від вашого смузі, варто замінити банан на інші інгредієнти:
Сон - це не розкіш, а необхідна умова для здоров’я, гарного настрою і концентрації. Проте навколо сну існує безліч міфів, які можуть серйозно шкодити нашому відпочинку. Польський психотерапевт Матеуш Майхжак розвінчав найпоширеніші з них і пояснив, чом...
Варені яйця - улюблена страва багатьох. До того ж, вони є гарним джерелом білка, а спосіб їх приготування не передбачає використання олії, що робить цей продукт ще більш корисним, передають Патріоти України. Єдиним недоліком є те, що їх важко чистити. ...