
Ви помічали, що з часом мед у банці стає твердим і його важко набрати ложкою? Це зовсім не означає, що він зіпсувався! Професійний пасічник Войцех Марговничи розповідає, чому мед кристалізується, які сорти застигають швидше, як правильно зберігати мед і що робити, щоб він залишався рідким якомога довше, передають Патріоти України.
Кристалізація — природній процес, що свідчить про натуральність продукту і те, що його не нагрівали до високих температур. Це відбувається через випадання в осад глюкози у вигляді дрібних кристалів. Мед з більшим вмістом глюкози твердне швидше, а з більшим вмістом фруктози — пізніше.
Найшвидше кристалізується ріпаковий мед — за кілька днів він стає твердим, як камінь. Тож, якщо хочете мед, який довго лишається рідким, краще обирати акацієвий — він містить більше фруктози і зберігає текучість до кількох місяців.
Це традиційний мед, що подрібнюють до кремоподібної консистенції — він не твердне як камінь і ідеально підходить для намазування на хліб.
Кристалізація — це ознака натурального якісного меду, а не його дефект. Вибирайте сорти і форму меду відповідно до своїх вподобань — і насолоджуйтеся смаком без зайвих труднощів!
Нестача вітамінів взимку істотно змінює людину. Якщо в організмі не вистачає мікроелементів, необхідних для нормального обміну речовин, людина може відчувати потяг до гірких, гострих, солодких або, навпаки, солоних страв. Також подібні зміни смаку можу...
Грудень - час, коли кухні перетворюються на справжні майстерні. Стіл завалений мисками з начинкою та рядами вареників, що чекають своєї черги. Здається, все йде за планом: тісто м’яке, начинка ароматна, але вареники лопаються під час варіння. Замість п...