Чому важко відірватися від чипсів і картоплі фрі - наукове пояснення

З вами траплялась така ситуація: ви даєте собі слово, що будете харчуватись краще, а потім бачите пачку чипсів на полиці магазину чи картоплю фрі у меню і моментально зриваєтесь? Що ж, принаймні ви у цьому далеко не самотні, передають Патріоти України.

Багатьом людям важко втриматись, коли їм пропонують солону їжу. А якщо це за складом ще й поєднання вуглеводів з жирами, тобто легка у засвоєнні енергія, то спокуса стає майже нездоланною.

І вчені мають цьому пояснення. Його для видання Science Focus від BBC зробила дослідниця в галузі харчової хімії, доктор Емма Девіс.

За її словами, у невеликих дозах сіль працює, як підсилювач смаку. Вона прибирає неприємний гіркий присмак і збільшує відчуття насолоди, яке ми отримуємо при споживанні їжі. Якщо поєднати сіль із жиром та вуглеводами, вийде справжня смакова бомба. Тому солені продукти стають для нас настільки привабливими.

І тут лікарі попереджають, що зловживати цією насолодою не варто. Хлорид натрію (а саме такий склад має кухонна сіль) потрібен нашому організму для виконання різних функцій. Але тіло має його адекватно виводити, тому утворення надлишку потрібно уникати. Через нього в тілі може затримуватись вода і підвищуватись кров’яний тиск.

Зараз дослідники працюють над тим, щоби створити білки, які мали би солоний присмак. Вони мають діяти на рецептори язика, які сприймають іони натрію, відповідальні за солоність. Ці білки можна буде споживати без побоювань за свій тиск. Але поки що їх розробка – це питання невизначеної перспективи. Тому контролювати споживання солі доведеться і надалі.

Справжній прорив! Нова дієта може знизити ризик деменції на 25% та уповільнити старіння

субота, 28 червень 2025, 18:05

Американські вчені опублікували масштабне дослідження, яке показало: дотримання спеціальної дієти під назвою MIND з 40 років значно знижує ймовірність розвитку хвороби Альцгеймера і деменції. Навіть початок цієї дієти після 60 років допомагає захистити...

Розставлено крапки над "і": Чи дійсно дерев’яні ложки небезпечно використовувати на кухні

субота, 28 червень 2025, 17:38

Дерев’яні ложки - звичний кухонний інструмент для багатьох. Вони не дряпають посуд, зручні у використанні та екологічні. Але в мережі все частіше з’являються застереження: мовляв, дерев’яні ложки - ідеальне середовище для бактерій і плісняви, передают...