З вами траплялась така ситуація: ви даєте собі слово, що будете харчуватись краще, а потім бачите пачку чипсів на полиці магазину чи картоплю фрі у меню і моментально зриваєтесь? Що ж, принаймні ви у цьому далеко не самотні, передають Патріоти України.
Багатьом людям важко втриматись, коли їм пропонують солону їжу. А якщо це за складом ще й поєднання вуглеводів з жирами, тобто легка у засвоєнні енергія, то спокуса стає майже нездоланною.
І вчені мають цьому пояснення. Його для видання Science Focus від BBC зробила дослідниця в галузі харчової хімії, доктор Емма Девіс.
За її словами, у невеликих дозах сіль працює, як підсилювач смаку. Вона прибирає неприємний гіркий присмак і збільшує відчуття насолоди, яке ми отримуємо при споживанні їжі. Якщо поєднати сіль із жиром та вуглеводами, вийде справжня смакова бомба. Тому солені продукти стають для нас настільки привабливими.
І тут лікарі попереджають, що зловживати цією насолодою не варто. Хлорид натрію (а саме такий склад має кухонна сіль) потрібен нашому організму для виконання різних функцій. Але тіло має його адекватно виводити, тому утворення надлишку потрібно уникати. Через нього в тілі може затримуватись вода і підвищуватись кров’яний тиск.
Зараз дослідники працюють над тим, щоби створити білки, які мали би солоний присмак. Вони мають діяти на рецептори язика, які сприймають іони натрію, відповідальні за солоність. Ці білки можна буде споживати без побоювань за свій тиск. Але поки що їх розробка – це питання невизначеної перспективи. Тому контролювати споживання солі доведеться і надалі.
Багато українців все ще обігрівають свої оселі дровами в холодну пору року. Для опалення найчастіше використовують три типи порід дерев: твердолистяні, хвойні та м’яколистяні. Про те, які дрова найдешевші у жовтні 2025 року та чи варто їх купувати, са...
Навіть найдорожча кава може втратити свій смак, якщо під час заварювання допустити кілька базових помилок. Неправильна температура води, неточні пропорції або неякісний помел роблять напій плоским, водянистим або занадто гірким. Багато людей не звертаю...