Чи корисно приймати холодний душ? Лікар розставив крапки над "і"

Холодний душ має багато переваг, зокрема підвищує рівень ендорфінів, покращує обмін речовин і кровообіг. Це своєрідний щит від різних застуд і грипу, передають Патріоти України.

Холодний душ або загартовування – це будь-який душ із температурою води нижче 20°C. Він не є основним джерелом лікування будь-якого захворювання, але може допомогти полегшити симптоми та покращити загальне самопочуття.

Лікар Юрій Габорець розповів своїм підписникам TikTok, чим корисне загартовування та чи варто починати готувати свій організм до купання в холодній воді.

Коли ми обливаємося холодною водою, наш організм думає, що ми замерзаємо, і починає мобілізувати всі свої сили. Йде потужний вихід гормонів і різні біохімічні реакції.

Загартовування сприяє:

Омолодженню організму

Вода, яка є холоднішою за природну температуру нашого тіла, змушує його працювати дещо інтенсивніше, щоб підтримувати температуру всередині. За регулярного приймання холодного душу наша кровоносна система може бути ефективнішою. Деякі люди також кажуть, що їхня шкіра має здоровіший вигляд завдяки загартовуванню, ймовірно, через кращий кровообіг.

Збільшенню гормонів щастя

Піддавання вашого тіла будь-якому виду холоду активує симпатичну нервову систему, яка відповідає за так звану реакцію "борись або тікай". У відповідь на стрес, який викликає холодний душ, ви можете відчути підвищення рівня гормонів, які називаються ендорфінами, що робить вас щасливішими та енергійнішими.

Стимуляції імунної системи

Лейкоцити допомагають боротися з інфекцією в організмі. Удар холодної води стимулює їх збільшення в крові. Це означає, що холодний душ може допомогти вам протистояти поширеним захворюванням, як-от застуда та грип. Люди, які готуються до операції або іншого лікування, яке може призвести до зниження імунітету, можуть розпочати загартовування для підтримки організму.

Боротьба з депресією та апатією

Для людей з депресією холодний душ може спрацювати як така собі м’яка терапія електрошоком. Холодна вода посилає багато електричних імпульсів у мозок. Вони стимулюють вашу систему, щоб підвищити пильність, ясність і рівень енергії. Також виділяються ендорфіни, які іноді називають гормонами щастя. Цей ефект призводить до відчуття добробуту та оптимізму.

В загартовуванні головне – поступовість, щоб не переохолодити організм, інакше виникне зворотний процес. Оптимально – це обливання холодною водою з подальшим обтиранням рушником. Загартовування небезпечне людям, хворим на серцево-судинні захворювання, адже може виникнути коронарний спазм.

Холодний душ не є чарівною панацеєю від усіх захворювань. Його варто використовувати як доповнення до традиційного лікування, але в жодному разі не як заміну. Будь ласка, пам’ятайте, що люди, які приймають ліки для свого психічного здоров’я, не мають раптово припиняти їх приймання на користь будь-якого альтернативного лікування. Якщо вам погано, вас нещодавно виписали з лікарні або у вас ослаблений імунітет, зачекайте і не починайте загартовування без попередньої підготовки організму.

Проблема з котрою стикався мабуть кожний: Як швидко зупинити гикавку

середа, 3 липень 2024, 5:40

Гикавку не можливо контролювати. Але є способи як її зупинити. Вона з'являється несподівано і так само - зникає. Буває короткотривалою - на кілька хвилин. Іноді затягується до двох днів, передають Патріоти України з посиланням на ukrhealth. Забагато їс...

Це здивує! Що буде з організмом, якщо пити каву щодня

вівторок, 2 липень 2024, 22:00

Ароматний напій допомагає активувати роботу мозку, швидко схуднути і бореться з депресією, передають Патріоти України. Жоден ранок не починається без кави, бо нам хочеться швидше прокинутися та збадьоритися. А ще кава може захистити наш організм від ба...