Іноді після Пасхи люди задаються питанням, що робити зі старими пасками і чи можна викидати шкаралупу яєць, освячених у церкві, зазначають Патріоти України.
Єдиної відповіді на це питання немає, священнослужителі трактують це питання по-різному. Але є найбільш поширені в церкві думки, а також народні традиції. Розповідаємо про них.
Дійсно, є святині: артос, антидор, проскури. Ставлення до них має бути побожним, щоб не пропало жодної крихти. Особливим чином утилізують і церковні свічки, оскільки їх використовують при молитві (недогарки приносять до церкви і спалюють).
Є продукти, які Церква благословляє для куштування в певні свята. До них відносяться сирні паски, паски та яйця на Великдень. До благословенним продуктам вимога не настільки категорична, адже освячення продуктів в церкві не робить їх святинями. Окроплюючи прихожан водою, їх благословляють на куштування скоромної їжі після довгого посту, а не освячують самі продукти.
Звичайно, не можна топтати ногами і розкидати такі продукти, але строгих вимог по їх утилізації немає.
Якщо віруючі вважають допустимим викинути шкаралупу яєць у відро для сміття - це цілком можна робити.
Також є народна традиція закопувати залишки їжі в землі, кришити її птахам, залишити в лісі або опустити в струмок. Якщо віруючий таким чином хоче поставитися з благоговінням до того, що було принесено до храму, він може так вчинити. Головне, залишати таку їжу на природі без упаковок, обгорток, поліетилену і пакетів.
В цілому ж в церкві радять не засуджувати жоден з варіантів, керуючись порадою Іоанна Златоуста: "Хто їсть, нехай не погорджує тим, хто не їсть. А хто не їсть, нехай не осуджує того, хто їсть, Бог бо прийняв його. Ти хто такий, що судиш чужого раба? Він для пана свого стоїть або падає; але він устоїть, бо має Бог силу поставити його".
Щоб постільна білизна була м'якою після прання, дотримуйтеся таких порад, передають Патріоти України. Ці прості поради допоможуть зберегти вашу постільну білизну м’якою і приємною на дотик після кожного прання.
Фруктові салати більше не будуть такими, як раніше – завдяки вченим, які розробили банани, що не стають коричневими та м’якими після очищення, передають Патріоти України. Британські експерти змінили генетику фрукта так, що він залишається твердим, свіж...