Чи потрібно мити гречку перед варінням - цю помилку робить багато хто

Гречка - це крупа, яку можна назвати псевдозлаком, що стоїть в одному ряду з кіноа або насінням чіа. Продукт містить величезну кількість легкозасвоюваного рослинного білка, а також залізо, калій, магній, флавоніди та інші корисні речовини. Чи варто промивати гречку перед тим, як зварити її, розповідають Патріоти України.

Навіщо і як потрібно промивати гречку перед варінням

Досвідчені господині миють крупу перед тим, як висипати в каструлю і залити водою, тобто, перед процесом варення. Роблять вони абсолютно правильно - через умови збору, транспортування і зберігання гречка покривається брудом і пилом. Через це не промиту крупу вживати в їжу просто небезпечно - разом з кашею ви можете занести в організм непотрібне сміття. Більш того, багато виробників обробляють гречку спеціальними захисними засобами від шкідників, і якщо ви її не помиєте, зварите, а потім почнете їсти, ризикуєте отруїтися залишками препаратів.

Ще одна причина, чому варто промити гречку перед варінням - необхідність повністю прибрати фітинову кислоту. Це складний ефір, що осідає на крупах природним чином. Думки про його шкоду розходяться, але одне потрібно знати точно - кислота повністю змінює смак гречки і перешкоджає її засвоєнню організмом. Декількох хвилин під проточною водою цілком достатньо, щоб привести продукт в належний стан.

Чи правда, що гречку потрібно промивати після варіння

Другий нюанс, який цікавить господинь, полягає в доцільності промивання крупи після того, як вона приготується. Вся складність в рідині, яка залишається в каструлі з гречкою. Взагалі, варіанти два - або вона випарується в процесі приготування, або вбереться в крупу. Якщо цього не сталося - ви допустили помилку і налили занадто багато води. Тоді, звичайно, краще її злити.

Корисний лайфхак: краще налийте рідини в сиру крупу поменше, а потім долийте, якщо її виявиться недостатньо.

Для того щоб зрозуміти, як промити і зварити гречку з першого разу смачно, використовуйте просту технологію:

  • висипте один стакан крупи в друшляк;
  • п'ять хвилин промивайте її під проточною теплою водою, перемішуючи руками;
  • висипте в каструлю;
  • залийте двома склянками води;
  • поставте на повільний вогонь і накрийте кришкою.

Перемішувати гречку в процесі варіння не варто - крупа вбере в себе воду і розбухне самостійно. Коли ви побачите, що рідини в каструлі немає, вогонь можна вимикати. Після варіння промивати крупу не потрібно - це безглуздо. Таку процедуру необхідно проводити до початку приготування каші.

А ви це знали? Для чого при варінні м’яса в каструлю кладуть скляний посуд

вівторок, 3 грудень 2024, 7:09

У кожного кулінара є свої лайфхаки, які спрощують приготування їжі або допомагають розкрити страву в новому смаку. Досвідчені кухарі розповіли про одну старовинну хитрість, яка допомагає зробити м’ясо ніжним та соковитим, а бульйон максимально прозорим...

Народні прикмети на 3 грудня: Чому цього дня українці спрадавна намагалися поменше базікати та зважувати кожне сказане слово

вівторок, 3 грудень 2024, 7:05

Християни східного обряду 3 грудня за новим календарем (16 грудня за старим) віздначають день пам'яті святого Іоана Мовчальника. За юліанським календарем - день пам'яті архієпископа Константинопольського Прокла, преподобного Григорія Декаполіта. *** ....