Чи рятує кава від недосипання - відповідь вчених здивує багатьох!

Брак сну може призвести до серйозних негативних наслідків для здоров’я. За традицією, щоб прокинутися та збадьоритися вживають філіжанку якісної кави, передають Патріоти України.

Вчені та студенти Мічиганського державного університету (Michigan State University's Sleep and Learning Lab) провели дослідження, щоб визначити, чи може ранкова порція кави дійсно врятувати від недосипання. Деталі розповіло виданняScience Alert.

Що таке депривація сну

Депривацією сну називають нестачу або повну відсутність задоволення потреби у сні. Цей стан небезпечний тим, що погіршує концентрацію уваги та призводить до порушення процесів мислення.

Учасникам експерименту поставили дуже просте завдання: спостерігати за екраном комп’ютера та натискати кнопку щоразу, коли з’являється червоне коло. Люди, які страждали від недосипу, часто не одразу помічали яскраво-червону пляму на моніторі та не реагували на неї протягом певного часу. Вчені також дослідили вплив неспання на більш складні процеси мислення та якість виконання когнітивних завдань.

Чи може кава замінити сон

Згідно з даними опитування, понад 90% дорослих американців щодня вживають кофеїн. Кава – найпопулярніша ранкова традиція.

Вчені зазначили, що результати дослідження їх не здивували: кофеїн дещо покращив рівень концентрації уваги і справді допоміг підвищити продуктивність. Учасники експерименту, які не спали всю ніч, але випили чашку кави, показали зранку подібні результати при перевірці когнітивних навичок, як і люди, що мали повноцінний сон. Однак дослідники виявили, що певні збої все-таки були, особливо у завданнях, що стосувалися пам’яті, розв’язання математичних задач та вправ на визначення місця.

Кофеїн – це лише штучний спосіб замінити сон. Кава жодним чином не компенсує неспання. Правило просте: найкращим способом замінити сон є тільки сон. Навіть денний годинний відпочинок, за словами вчених, суттєво підвищує енергійність та працездатність.

Отже, хоч кофеїн дійсно може допомогти відчути заряд бадьорості, він навряд чи сприятиме виконанню завдань, що вимагають високого рівня концентрації та напруженого мислення.

Лише спробуйте! Ось що слід пити на ніч, щоб швидко схуднути і позбутися живота

субота, 27 липень 2024, 17:48

Аби позбутися зайвої ваги без жодних зусиль, дієтологи рекомендують включити до раціону ці корисні напої, але варто пам’ятати, що вони не замінять повноцінного харчування, передають Патріоти України. Розповідаємо, які напої треба пити на ніч, щоб зайві...

Є секрет! Як варити макарони, щоб вони точно не злиплися

субота, 27 липень 2024, 17:08

Під час варіння макаронних виробів у недосвідчених господинь буває прикрість: макарони розварилися, злиплися або прилипли до дна каструлі. Щоб цих казусів не було, достатньо знати декілька правил, передають Патріоти України.