Хоча червоне м’ясо зазвичай асоціюється з підвищеним ризиком раку кишківника та серцевих хвороб, нове іспанське дослідження показало несподіваний результат: курятина може завдавати ще більшої шкоди здоров’ю кишечника, передають Патріоти України.
Упродовж 8 тижнів учені спостерігали за впливом курячої та яловичої дієти на кишкову мікрофлору 16 здорових людей віком від 18 до 22 років. Обидві дієти змінили мікробіом, однак куряча знизила бактеріальне різноманіття і багатство, а це сигнал до ослаблення імунітету й збільшення ризику захворювань. Після вживання курятини в учасників зросла кількість шкідливих бактерій, пов’язаних із розвитком раку кишечника.
Учасники, які споживали піренейську яловичину (багату на калій, цинк і вітамін B), мали підвищення рівня корисної бактерії Blautia — вона захищає слизову оболонку кишківника й зменшує запалення. Дослідження показало, що яловичина сприяла виробленню амінокислот, важливих для роботи імунної системи й здоров’я кишечника.
Італійські вчені встановили: вживання понад 300 г курятини на тиждень може подвоїти ризик смерті від 11 видів раку шлунково-кишкового тракту. Можлива причина — високі температури приготування або комбікорм, яким годують птицю.
Хоча НHS визнає, що м’ясо — важливе джерело білка, вітаміну B12 і мікроелементів, радить обмежити споживання червоного м’яса до 70 г на день. Та нові дані вказують: не кожна курка краща за яловичину.
Висновок: навіть "здорове" м'ясо може мати несподіваний вплив на організм, особливо — на мікробіом кишечника. Варто обирати якісне м’ясо та дотримуватись різноманітного раціону.
Наш дім - це не лише місце для життя, а й простір, який наповнює нас енергією. Проте деякі предмети можуть тягнути на себе щастя, гармонію й навіть успіх. Експерти з фен-шуй та психологи радять уважно переглянути свої речі та позбутися того, що заважає...
Недостатній сон може заважати мозку позбавлятися від токсинів і тим самим збільшувати ризик розвитку деменції. Про це свідчить нове дослідження науковців з університету Маккуорі, передають Патріоти України. Фахівці наголошують: під час сну активується ...