Чим "крити", коли після зупинки вашої автівки патрульні вимагають передати посвідчення водія в їхні руки

Дуже багато українських водіїв стикалися з ситуацією, коли після зупинки автомобіля інспектор патрульної поліції вимагає передати йому посвідчення водія. Водії часто отримують назад "права" разом з постановою про штраф. Але ніхто не зобов'язаний передавати "права" до рук правоохоронців...

Українське законодавство передбачає, що інспектор поліції має право вимагати у водія пред'явити документи на право керування автомобілем. Зокрема, це однозначно йдеться у статті 13 Закону "Про дорожній рух", а також у п.п.2.4.а Правил дорожнього руху.

Таким чином, згідно з чинним українським законодавством, водій не зобов'язаний передавати своє посвідчення водія до рук правоохоронцям. Йому достатньо їх пред'явити, тобто показати.

Закон №1231-IX (він набув чинності у березні 2021 року) значно розширив повноваження патрульних поліцейських. І хоча перша його редакція пропонувала закріпити за водіями обов'язок передавати посвідчення водія в руки правоохоронцям, з остаточної редакції цю вимогу прибрали.

У цьому законі йдеться про те, що водій повинен пред'явити документ таким чином, щоб той можна було прочитати та зафіксувати його дані.

В Україні водій не зобов'язаний передавати документи співробітнику поліції, їх треба лише пред'явити для ознайомлення. Але якщо водій сам передав документи правоохоронцю, той може їх взяти.

ТОП-3 речі, які ви робили неправильно, коли варили пельмені

четвер, 28 березень 2024, 18:57

Виявилося, що цей напівфабрикат не такий простий у приготуванні, як це вважається. У кулінарів є свої хитрощі. Здавалося б, тут може бути складного. Закип’ятити воду, посолити, поперчити, кинути в каструлю лавровий лист і, нарешті, пельмені, передають...

Психологічний тест: Що вам потрібно для щастя

четвер, 28 березень 2024, 18:07

Іноді так буває, що ми відчуваємо внутрішню порожнечу, немов нам чогось бракує для душевної рівноваги і абсолютного щастя, передають Патріоти України. Але як зрозуміти, яка ж частина пазла загубилася і заважає нам відчути себе "цілісною" і задоволеною...