Чим можна замінити сіль: ТОП-9 натуральних продуктів на кожній кухні

Дефіцит солі в Україні спровокувала зупинка роботи "Артемсолі" - головного постачальника продукту. Це загрожує кризою не тільки в Україні, але і в країнах Європи. Поки сіль стрімко дорожчає, Главред розібрався, чим можна замінити сіль, передають Патріоти України.

Замінювати сіль найкраще натуральними продуктами, які є на кожній кухні. Вони не тільки зроблять страви смачніше і ароматні, але і принесуть більше користі для здоров'я.

Соєвий соус

За своєю структурою соєвий соус досить солоний продукт, який можна використовувати як замінник солі. Однак не варто захоплюватися, щоб не перевантажувати нирки – норма вживання соусу – 2 ст.ложки в день. Він збагатить смаком як і перші страви, так і м'ясні. Добре експериментувати з соєвим соусом при приготуванні салатів.

Лимонна кислота

Сік лимона - відмінний замінник солі. Його кислинка посилить смак їжі, а за рахунок вітаміну С - ця кулінарна добавка стає ще й дуже корисною. Лимон можна використовувати для приготування салатів і м'ясних страв.

Морська капуста

Ще один надзвичайно корисний натуральний замінник солі. У своєму складі вона містить сіль і йод, а також джерело корисних вітамінів і мікроелементів, сушені водорості можна перемолоти в кавомолці і посипати ними страви. Або розмочити і додавати морську капусту в салати або до м'яса.

Часник

Ця гостра спеція має яскраво вираженим смаком і приходить господиням на допомогу, коли сіль не зможе позичити навіть сусідка. Приправляти часником можна практично все від супів до рибних страв. Для приготування можна використовувати, як і свіжі головки, так і часниковий порошок.

Цибуля

В якості приправи можна використовувати пагони зеленої цибулі або універсальний ріпчаста. Лук можна попередньо обдати окропом або промаринувати – це зменшити різкість смаку.

Хрін або імбир

Ці пекучі приправи допоможуть не тільки зробити страву смачніше, але і стануть на захист нашої імунної системи і вбережуть від вірусів.

Сушені овочі

Для приготування страв вибирайте сушений болгарський перець, помідор, корінь селери. Вони збагатять страву і додадуть йому неповторний аромат. У сушених овочах концентрація вітамінів більше, ніж у свіжих.

Спеція

Без спецій в цій справі вже точно не обійтися. Допоможуть посилити смак страви спеції і трави з сильними ароматами – каррі, розмарин, селера, паприка, базилік, естрагон, кмин, коріандр. Не варто забувати і про найпопулярніші спеції – петрушка і кріп.

Оцет

З оцтом важливо не переборщити. При приготуванні салатів слід використовувати натуральні сорти оцту - бальзамічний або яблучний. Вони більш м'які і надають страві пікантну кислинку.

2 лайфхака, якщо хочеться саме солоненького

  • Приготуйте салат з маринованих огірків або помідорів. Консервація допоможе підсолити страву. А розсіл можна використовувати в приготуванні перших або м'ясних страв.
  • Використовуйте бульйонні кубики або приправи для супу. У них велика кількість солі.

Народні прикмети на 18 вересня. Кому дівочі посиденьки, а кому шинкувати капусту на зиму

четвер, 18 вересень 2025, 7:11

18 вересня за новим церковним календарем (1 жовтня за старим) - день пам'яті святої мучениці Аріадни Промиської. У народі день прозвали Аріна Шипшиниця, зазначають Патріоти України. За старим календарним стилем - день пам'яті пророка Захарії, його друж...

Бережіться! Американські науковці визначили групи крові, носії яких найчастіше схильні до онкології та інших патологій

четвер, 18 вересень 2025, 6:15

Онкологічні заховорювання не розбирають, хто перед ними: звичайна людина чи член королівської родини. Виникнення онкохвороб обумовлено багатьма факторами, серед яких, за твердженням американських вчених, може бути й група крові людини, передають Патріо...