Чим обробити сад навесні від шкідників і хвороб: ТОП-8 найефективніших препаратів

Коли настала весна, в саду прокидаються не тільки дерева та інші рослини, а й різні комахи, які можуть призвести до появи інфекцій. Щоб дерева були здорові, а урожай - хороший, дачникам потрібна комплексна обробка дерев навесні, передають Патріоти України.

Оптимальним способом зазвичай вважається обприскування рослин спеціальними хімічними і біологічними препаратами. Обробка в обов'язковому порядку повинна проводитися в правильний час.

Коли потрібно обприскувати дерева від шкідників

Не можна точно сказати, коли треба починати обприскувати дерева. Все залежить від клімату і погоди. Роботи з профілактики можна починати після того як настали перші теплі деньки, а завершувати захист слід до моменту, коли зав'яжуться плоди. Різні шкідники і хвороботворні організми проявляють активність в практично будь-яку пору року, тому обробку рослин зазвичай проводять у декілька етапів.

Якщо погода нестійка, дерева обробляти не можна. Обробка рослин в саду буде ефективною тільки в разі відсутності опадів протягом декількох днів. Оптимальна температура - 1 до +5 градусів. Коли погода стане підходящою, ви можете скласти графік робіт.

Календар обприскування дерев

Щоб організувати обробку вашого весняного саду, потрібно пройти кілька етапів. Починається все з візуального огляду дерева на предмет наявності пошкоджень і личинок. Після цього обрізаються хворі і пошкоджені пагони. Слідом проводиться обробка пристовбурних кіл з метою аерації грунту. Потім треба побілити дерева. І тільки після всіх цих заходів потрібно проводити обробку спеціальними засобами, які захищають від комах і шкідників.

Коли нирки ще не розпустилися - в березн-квітні, в залежності від регіону і клімату - проводиться найперша весняна обробка саду. У разі аномально теплої погоди роботи можна проводити навіть наприкінці лютого. Знадобляться препарати, що знищують шкідливі організми, які перезимували.


Пізніше йде період, коли бруньки розпустилися, але листя ще не розкрилися. Проміжок проходить недовго, тому обробку потрібно робити вчасно. Обприскуючи свої рослини, ви проведете профілактику грибкових захворювання і уникнете атаку попелиці, квіткоїдів, плодожерки та інших шкідників.

Після утворення бутонів найчастіше використовують універсальні фунгіциди, а також комплекси від комах, які в цей час починають свою активність.

У період цвітіння, коли зав'язі вже з'явилися, обробку не проводять, щоб не відлякати комах, які запилюють рослини. Але вже після даного етапу рекомендується застосовувати пестициди широкого спектру дії.

Чим обробити плодові дерева навесні

Мідний купорос

Якщо ви не знаєте, чим обприскувати дерева, пам'ятайте про перевірений засіб мідний купорос. Він добре підходить для обробки дерев і кущів ранньою весною. Засіб має дезінфікуючі та антисептичні можливості.

Препарат 30 плюс

Це препарат, який застосовують для ліквідації комах, які перезимували в корі дерева, яєць, рослинних кліщів і личинок. Їм можна обробляти навіть молоді саджанці. Препарат сумісний з альтернативними інсектицидами та акарицидами. Він також підвищує ефективність інших фунгіцидів (виняток – сірка) і гербіцидів.

Оксихом

Йдеться про фунгіцид, який містить хлорокис міді і оксадіксіл – дві активні речовини. Його використовують для обробки рослин в теплику і відкритому грунті. Фруктові дерева радять обприскувати оксихомом в теплиці і відкритому грунті до цвітіння.

Актара

Являє собою універсальний інсектоакарицид, який захищає плодово-ягідні культури від різних шкідників – квіткоїдів, попелиці, мідяниць, павутинних кліщів та інших. Його можна використовувати для обприскування як наземних частин рослин, так і для поливу під корінь.

Хорус

Фунгіцид, в основі якого діє ципродиніл. Він застосовується в період, коли утворюються бутони і потрібно забезпечити захист плодових культур від парші, моніліозу, борошнистої роси, гнилей та інших негативних явищ.

Карбофос

Даний пестицид корисний і сам по собі, і в сукупності з іншими комплексами. Він знищує різних шкідників, які можуть поширюватися на зерняткових і кісточкових плодових культурах, квітах і ягодах.

Бітоскібацилін

Біологічний інсектоакарицид використовують перед цвітінням, щоб забезпечити захист від плодожерок, метеликів і молі. Універсальний засіб для обприскування плодових дерев, який застосовується незалежно від вегетативної фази. Він не є небезпечним і для комах, які запилюють рослину.

Тіовіт Джет

Препарат, в основі якого сірка, служить для захисту рослин від кліщів, борошнистої роси і оїдіуму. Засіб є ефективним і підвищує імунітет рослин до нестабільних кліматичних умов.

Обробка саду від шкідників і хвороб вимагає особливої уваги. Перед використанням будь-яких засобів обов'язково прочитайте інструкцію і проконсультуйтеся з фахівцями.

Психологічний тест! Морозиво підкаже, яких стосунків ви потребуєте

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:09

Часто стосунки закінчуються тому, що партнери не розуміють, чи готові вони до серйозного кроку, чи ще не "нагулялися". За допомогою цього тесту перевірте, які стосунки ви шукаєте наразі, передають Патріоти України. Подивіться на картинку і оберіть моро...

Психологічний тест! Що відбудеться з вами до кінця весни

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:08

Психологічний тест у картинці визначить ваше найближче майбутнє. Пропонуємо дізнатися, які зміни трапляться у вашому житті до кінця цієї весни, передають Патріоти України. Подивіться на картинку і визначить, що ви помітили першим. Ваша підсвідомість да...