Чим обробити взуття в домашніх умовах, щоб захистити від промокання - найкращі засоби

З настанням осені починається дощова погода і виникає запитання - як захистити взуття від вологи. Якими домашніми засобами можна запобігти промоканню взуття - читайте в матеріалі ТСН.ua, передають Патріоти України.

Спочатку з'ясуємо, чому взуття промокає.

Причини промокання взуття різні:

  • Відклеєна, пошкоджена підошва взуття.
  • Неякісне з'єднання підошви з черевиком або чоботом.
  • Виріб поганої якості. Сюди входить неякісний матеріал та порушення у процесі виробництва взуття.
  • Контакт взуття із хімічними реагентами.
  • Посипання вулиць хімічними препаратами проти ожеледиці.
  • Виріб не оброблений спеціальними речовинами, які роблять взуття непромокальним.
  • Виріб зі штучної шкіри, синтетичного матеріалу. Такі матеріали не витримують сильних морозів, тріскаються і втрачають вологостійкість.

Чим обробити взуття від промокання в домашніх умовах

Взуття для оброблення потрібно приготувати — ретельно очистити і просушити. Перш ніж обробити взуття, щоб не промокало, проведіть тест на невеликій ділянці черевика або чобота в районі шва.

Для захисту ваших чобітків/черевиків від дощів і вологи можна використати наступні засоби:

  • Медичний вазелін має чудові характеристики з відштовхування води. Щоб обробити взуття, треба змастити вазеліном всю поверхню взуття та особливо ретельно — всі стики і шви.
  • Суміш із баранячого сала, лляної олії та скипидару. Бараняче сало попередньо розтопити. Олію та сало взяти в рівних пропорціях, а скипидару — 1/5 частину від обсягу олії та сала. Змішати всі компоненти та наносити теплу суміш на чоботи.
  • Чудовий водовідштовхувальний крем виходить із воску, який можна замінити парафіном з лляною олією. Віск спочатку треба розтопити та змішати з олією в пропорції 3:1. У теплий віск додати лляну олію та втерти суміш у чоботи чи черевики.
  • Для взуття з грубої шкіри підійде рицинова олія. Після втирання олії в шкіру обов'язково відполірувати взуття. Для посилення водовідштовхувальних властивостей до рицинової олії можна додати будь-який жир тваринного походження.
  • Будь-який жир водоплавних птахів як, наприклад, гусячий, має найкращі водовідштовхувальні властивості.
  • Чудовий засіб, як зробити непромокальне взуття своїми руками — це бджолиний віск. Для водовідштовхувального крему додати до 20 г бджолиного воску 10 г скипидару та 50 г подрібненої каніфолі.
  • Ще одна суміш складається з 20 грамів гліцерину, 40 грамів рідкого риб'ячого жиру, 30 грамів скипидару і 10 грамів бджолиного воску. Щоб приготувати цей крем, треба послідовно змішати риб'ячий жир, скипидар і бджолиний віск. Розтопити ці компоненти на повільному вогні та потім додати гліцерин. Наносити крем на взуття потрібно у теплому вигляді.
  • Найпростіший спосіб — це обробити взуття парафіном. Взяти парафін — розтопити будь-яку некольорову свічку, яка є у вашому домі. У теплому стані розподілити парафін по всій поверхні. За допомогою фену нагріти оброблений воском чобіт або черевик. Розплавлений віск заповнить собою маленькі отвори та невидимі пори, які якраз і стають причиною потрапляння води у виріб.

Більшість варіантів підходять для шкіри та виробів зі шкірозамінника. Для замші та нубуку ці засоби використовувати не рекомендується.

Лише спробуйте! Ось що слід пити на ніч, щоб швидко схуднути і позбутися живота

субота, 27 липень 2024, 17:48

Аби позбутися зайвої ваги без жодних зусиль, дієтологи рекомендують включити до раціону ці корисні напої, але варто пам’ятати, що вони не замінять повноцінного харчування, передають Патріоти України. Розповідаємо, які напої треба пити на ніч, щоб зайві...

Є секрет! Як варити макарони, щоб вони точно не злиплися

субота, 27 липень 2024, 17:08

Під час варіння макаронних виробів у недосвідчених господинь буває прикрість: макарони розварилися, злиплися або прилипли до дна каструлі. Щоб цих казусів не було, достатньо знати декілька правил, передають Патріоти України.