Чистильник організму №1: Названо овоч, який має унікальні властивості і може врятувати від раку

Люди не раз чули про унікальні властивості звичайного буряка. Головна принадність цього овоча - корисні властивості буряка у вареної головки майже не втрачають своїх властивостей, передають Патріоти України.

Навіть після термічної обробки буряк залишається джерелом необхідних для повноцінного харчування вітамінів, мінералів, мікроелементів із таблиці Менделєєва (починаючи від калію і заліза і закінчуючи йодом і цезієм).

Буряк можна сміливо їсти хоч кожен день. Але є свої нюанси. Член Національної асоціації дієтологів і нутриціологів, wellness-дієтолог з медичною освітою Тетяна Кіхтєва в коментарі Главреду розповіла, в якому вигляді найкраще вживати буряк і кому не можна їсти буряк.

Що лікує буряк

Буряк підсилює перистальтику кишечника, має сечогінний та антипохмільний ефект. Його рекомендують:

  • при запорах;
  • при ожирінні (він регулює жировий обмін);
  • при хворобах печінки (перешкоджає накопиченню в печінці шкідливих речовин і жирів);
  • при гіпертонії й атеросклерозі (він підвищує кров'яний тиск);
  • під час вагітності (в ньому багато фолієвої кислоти);
  • якщо є проблеми зі щитовидною залозою (до його складу входить йод).

Також існує гіпотеза, що бетанін у складі буряка здатний затримувати розвиток злоякісних пухлин.

В якому вигляді найкраще їсти буряк

Кіхтєва рекомендує їсти буряк у квашеному вигляді. Саме квашений буряк - найкорисніший для організму. "Найкорисніше буде квашений буряк, адже він збереже весь свій вітамінно-мінеральний склад і після процесів ферментації ще буде і хорошою їжею для нашої мікрофлори. При варінні буряка руйнується клітковина і підвищується його глікемічний індекс, а сирий може дратувати слизову шлунка і кишечника, що потрібно враховувати людям із проблемами шлунково-кишкового тракту", - уточнила дієтолог. І додала, що сік з буряка потрібно обов'язково розводити водою.

Шкідливі властивості буряка: кому не можна їсти буряк

Сирий буряк не можна вживати при загостренні запальних захворювань шлунково-кишкового тракту і сечокам'яної хвороби, підкреслила Кіхтєва. "При синдромі роздратованого кишечника буряк буде провокувати газоутворення, болі і порушення стула. Також рекомендується стежити за кількістю вживаного буряка людям із цукровим діабетом - через високий вміст у ньому цукрів", - попередила експерт.

От у чому секрет! Що додати до дерунів, щоб вони не вбирали багато олії при смаженні

субота, 20 квітень 2024, 17:09

Дерун - національна українська страва. У місті Коростень щорічно проводиться Міжнародний фестиваль деруна, та є пам’ятник цій чудовій страві. Та, певно, не знайдеться українця, який би не любив ласувати картопляними оладками, передають Патріоти Україн...

Господиням на замітку! Що не можна класти до великодного кошика, а що потрібно освятити

субота, 20 квітень 2024, 12:30

Що потрібно покласти у святковий кошик, аби освятити на Великдень, передають Патріоти України. Головне церковне свято — Світле Христове Воскресіння — 2024 року християни Східного обряду будуть святкувати 5 травня. З нагоди свята, напередодні у Велику ...