
Огірки - корисні та поживні овочі, однак часто замість смачного хрусткого урожаю на грядках виростають дрібні та гіркі плоди. Речовина, яка додає огіркам виражену гіркоту, називається кукурбітацин, а концентрується вона у шкірці та у місцях кріплення плодоніжки.
Вчені кажуть, що генетично властивість накопичувати гіркоту притаманна усім огіркам, але селекціонери вивели сорти, що не мають неприємного присмаку. Чому ж тоді домашні огірки часто гірчать? Причина – у порушенні умов вирощування. OBOZ.UA розбирався, як правильно вирощувати огірки, щоб плоди були ароматними і смачними.
Полив і розпушування
Насамперед на гіркоту впливає неправильний полив. Нерегулярне зволоження спричиняє пересихання плодів. Корінці швидко відмирають, листя слабне, припиняється утворення органічних речовин. Результат – дрібні, кволі та гіркі огірки.
Поливати огірки треба регулярно і рясно, використовуючи теплу відстояну воду не нижче 20 ⁰C. Огірки мають неглибоку кореневу систему, тому розпушувати грядку слід обережно.
Температура
Перепади температури впливають на смакові якості огірків. Велика різниця між денною та нічною температурами може викликати появу в плодах гіркоти. Вихід є – краще саджати огірки не на сонці, а в затінку. У холодні ночі варто прикривати кущі нетканим агроволокном.
Добрива
Свіжий гній чи компост викликають появу гіркоти у плодах. Найкраще підживлювати грядки повністю перепрілим гноєм.
Що робити з гіркими огірками
Кукурбітацин розкладається при високій температурі, тому гіркі огірки можна використати для консервації та маринування. Просто залийте огірки киплячим розсолом чи маринадом, і гіркота пройде.
Бажання з’їсти щось солоне може бути не просто звичкою, а сигналом від організму про певний дисбаланс. Лікарі пояснюють, що тяга до солоного часто свідчить про приховані проблеми або нестачу важливих речовин, передають Патріоти України. 1. Нестача натр...
Приготувати соковиті та м’які відбивні вдається не завжди. Часто замість апетитної страви виходить жорстке м’ясо, яке важко розрізати ножем і зовсім не має насиченого смаку. Основна причина цього - типові помилки під час підготовки та обсмажування м’яс...