Дачникам на замітку! Чому огірки стають гіркими і як цього уникнути

Огірки - корисні та поживні овочі, однак часто замість смачного хрусткого урожаю на грядках виростають дрібні та гіркі плоди. Речовина, яка додає огіркам виражену гіркоту, називається кукурбітацин, а концентрується вона у шкірці та у місцях кріплення плодоніжки.

Вчені кажуть, що генетично властивість накопичувати гіркоту притаманна усім огіркам, але селекціонери вивели сорти, що не мають неприємного присмаку. Чому ж тоді домашні огірки часто гірчать? Причина – у порушенні умов вирощування. OBOZ.UA розбирався, як правильно вирощувати огірки, щоб плоди були ароматними і смачними.

Полив і розпушування

Насамперед на гіркоту впливає неправильний полив. Нерегулярне зволоження спричиняє пересихання плодів. Корінці швидко відмирають, листя слабне, припиняється утворення органічних речовин. Результат – дрібні, кволі та гіркі огірки.

Поливати огірки треба регулярно і рясно, використовуючи теплу відстояну воду не нижче 20 ⁰C. Огірки мають неглибоку кореневу систему, тому розпушувати грядку слід обережно.

Температура

Перепади температури впливають на смакові якості огірків. Велика різниця між денною та нічною температурами може викликати появу в плодах гіркоти. Вихід є – краще саджати огірки не на сонці, а в затінку. У холодні ночі варто прикривати кущі нетканим агроволокном.

Добрива

Свіжий гній чи компост викликають появу гіркоти у плодах. Найкраще підживлювати грядки повністю перепрілим гноєм.

Що робити з гіркими огірками

Кукурбітацин розкладається при високій температурі, тому гіркі огірки можна використати для консервації та маринування. Просто залийте огірки киплячим розсолом чи маринадом, і гіркота пройде.

Смакота! Як засолити скумбрію за дві години без води та оцту

п’ятниця, 5 липень 2024, 14:12

Засолювання риби вважається справою клопіткою, передають Патріоти України. Проте досвідчені господині знають, як швидко засолити скумбрію. При цьому не потрібно використовувати воду чи оцет. Вам знадобиться лише кілька інгредієнтів. А солена скумбрія ...

Навіщо досвідчені господині посипають курку содою і тільки потім смажать

п’ятниця, 5 липень 2024, 12:12

Сода вирішує кілька проблем під час приготування курки, передають Патріоти України. Буває, що при смаженні продукт дуже швидко готується і пригоряє, а іноді ще й втрачає частину соку і стає дуже сухим. Вирішити проблему, як виявилося, справді просто за...