Огірки - корисні та поживні овочі, однак часто замість смачного хрусткого урожаю на грядках виростають дрібні та гіркі плоди. Речовина, яка додає огіркам виражену гіркоту, називається кукурбітацин, а концентрується вона у шкірці та у місцях кріплення плодоніжки.
Вчені кажуть, що генетично властивість накопичувати гіркоту притаманна усім огіркам, але селекціонери вивели сорти, що не мають неприємного присмаку. Чому ж тоді домашні огірки часто гірчать? Причина – у порушенні умов вирощування. OBOZ.UA розбирався, як правильно вирощувати огірки, щоб плоди були ароматними і смачними.
Полив і розпушування
Насамперед на гіркоту впливає неправильний полив. Нерегулярне зволоження спричиняє пересихання плодів. Корінці швидко відмирають, листя слабне, припиняється утворення органічних речовин. Результат – дрібні, кволі та гіркі огірки.
Поливати огірки треба регулярно і рясно, використовуючи теплу відстояну воду не нижче 20 ⁰C. Огірки мають неглибоку кореневу систему, тому розпушувати грядку слід обережно.
Температура
Перепади температури впливають на смакові якості огірків. Велика різниця між денною та нічною температурами може викликати появу в плодах гіркоти. Вихід є – краще саджати огірки не на сонці, а в затінку. У холодні ночі варто прикривати кущі нетканим агроволокном.
Добрива
Свіжий гній чи компост викликають появу гіркоти у плодах. Найкраще підживлювати грядки повністю перепрілим гноєм.
Що робити з гіркими огірками
Кукурбітацин розкладається при високій температурі, тому гіркі огірки можна використати для консервації та маринування. Просто залийте огірки киплячим розсолом чи маринадом, і гіркота пройде.
Дослідники не намагалися класифікувати учасників за типами особистості, а зосередилися на словах, якими люди самі описували себе, передають Патріоти України. Виявилося, що такі характеристики, як “активний” або “енергійний”, точніше прогнозують тривалі...
Горіхи - один із найкорисніших перекусів та доповнень до основних страв. Волоські горіхи, кеш’ю, кедрові, фундук, мигдаль - вибір широкий, і вони справді приносять користь організму. Але деякі види варто вживати з обережністю, передають Патріоти Україн...