Малина – рослина досить чутлива до умов, у яких її вирощують. Від складу ґрунту та рівня зволоженості залежить, наскільки великими та смачними будуть ягоди, передають Патріоти України.
А на склад ґрунту, звісно, впливають добрива, якими ви підживлюєте свій сад. OBOZ.UA поцікавився, яким підживленням не можна обробляти малину навесні, щоби урожай не зіпсувався – ягоди не виросли маленькими, кислими та позбавленими аромату.
Азотні добрива. Попри те, що азот є тією речовиною, яка стимулює ріст рослин навесні, він також підвищує кислотність ґрунту, чого малина не любить. Тому застосовувати азотні добрива у весняні місяці для цієї ягоди потрібно з обережністю. Восени ж ними рослину не обробляють взагалі, щоби не стимулювати кущ до зростання перед настанням холодів. Це може його занапастити.
Калійні добрива з вмістом хлору. Якщо калій для малини є життєво необхідним, хлор у складі добрив зведе весь ефект нанівець. Через наявність хлору у підживленні малина може навіть загинути.
Комбінації органічних та мінеральних добрив. Оскільки вміст поживних речовин в органіці може різнитись, поєднувати їх із мінеральними не варто – ви можете випадково передозувати якусь із речовин. А надмір поживи будь-які рослини переносять значно гірше, ніж її брак. Тому, якщо не хочете обпалити корені малини і отримати дрібні та кислі ягоди, витримуйте паузу у 10-15 днів між внесенням органіки та мінеральних засобів.
Свіжий гній. Застосовувати цей засіб як добриво – погана ідея. По-перше, в землі він буде перегнивати і при цьому виділяти велику кількість тепла. Це може спалити корені малини та будь-якої іншої рослини. По-друге, свіжий гній приваблює комах, в тому числі шкідників. Тому цей органічний засіб застосовують тільки у перепрілому стані.
Щоб приготувати ідеальне картопляне пюре, важливо уникати поширених помилок, які можуть зіпсувати страву. Неправильний вибір сорту картоплі, додавання холодного молока чи використання блендера можуть призвести до небажаної консистенції, передають Патрі...
Надмірне вживання кави може викликати безсоння, тривожність, підвищення тиску. Водночас "обережне" споживання цього популярного напою може мати й позитивний вплив, зокрема тоді, коли йдеться про чорну каву без цукру й добавок (наприклад, еспресо або ам...