Дачникам на замітку! Чим не можна підживлювати кущі малини

Малина – рослина досить чутлива до умов, у яких її вирощують. Від складу ґрунту та рівня зволоженості залежить, наскільки великими та смачними будуть ягоди, передають Патріоти України.

А на склад ґрунту, звісно, впливають добрива, якими ви підживлюєте свій сад. OBOZ.UA поцікавився, яким підживленням не можна обробляти малину навесні, щоби урожай не зіпсувався – ягоди не виросли маленькими, кислими та позбавленими аромату.

Азотні добрива. Попри те, що азот є тією речовиною, яка стимулює ріст рослин навесні, він також підвищує кислотність ґрунту, чого малина не любить. Тому застосовувати азотні добрива у весняні місяці для цієї ягоди потрібно з обережністю. Восени ж ними рослину не обробляють взагалі, щоби не стимулювати кущ до зростання перед настанням холодів. Це може його занапастити.

Калійні добрива з вмістом хлору. Якщо калій для малини є життєво необхідним, хлор у складі добрив зведе весь ефект нанівець. Через наявність хлору у підживленні малина може навіть загинути.

Комбінації органічних та мінеральних добрив. Оскільки вміст поживних речовин в органіці може різнитись, поєднувати їх із мінеральними не варто – ви можете випадково передозувати якусь із речовин. А надмір поживи будь-які рослини переносять значно гірше, ніж її брак. Тому, якщо не хочете обпалити корені малини і отримати дрібні та кислі ягоди, витримуйте паузу у 10-15 днів між внесенням органіки та мінеральних засобів.

Свіжий гній. Застосовувати цей засіб як добриво – погана ідея. По-перше, в землі він буде перегнивати і при цьому виділяти велику кількість тепла. Це може спалити корені малини та будь-якої іншої рослини. По-друге, свіжий гній приваблює комах, в тому числі шкідників. Тому цей органічний засіб застосовують тільки у перепрілому стані.

Не робіть помилок! Чому не виходить приготувати смачне картопляне пюре

п’ятниця, 30 травень 2025, 17:30

Щоб приготувати ідеальне картопляне пюре, важливо уникати поширених помилок, які можуть зіпсувати страву. Неправильний вибір сорту картоплі, додавання холодного молока чи використання блендера можуть призвести до небажаної консистенції, передають Патрі...

А ви це знали? Яка кава найбільш корисна і чому

п’ятниця, 30 травень 2025, 16:56

Надмірне вживання кави може викликати безсоння, тривожність, підвищення тиску. Водночас "обережне" споживання цього популярного напою може мати й позитивний вплив, зокрема тоді, коли йдеться про чорну каву без цукру й добавок (наприклад, еспресо або ам...