Дачникам на замітку! Як підживити смородину восени, щоб кущі не вимерзли, а ягоди були великі й солодкі

Для гарного врожаю наступного року і успішної зимівлі смородині необхідний осінній догляд, що включає обрізку та підживлення, пише Gazeta.ua, передають Патріоти України.

Основні кроки:

1. Обрізка (після листопаду): Видаліть старі (понад 6 років), хворі, сухі, переплетені пагони та кореневу поросль.
2. Обробка: Обприскайте кущі 3% розчином бордоської рідини.
3. Підживлення та розпушування: Акуратно розпушіть ґрунт (на глибину не більше 10 см між кущами і не більше 5 см під кущами). Внесіть суперфосфат (40−50 г/кв.м) та хлористий калій (50−70 г/кущ). Калій підвищує зимостійкість. Також можна використовувати збалансовані комплексні добрива з азотом, фосфором і калієм, дотримуючись інструкції.
4. Вологозарядний полив (Листопад): Кожні 10−14 днів полийте кущі теплою водою (2−3 відра на дорослий кущ), даючи воді повністю вбратися.
5. Органіка та Сидерати: Для додаткового підживлення та підготовки до зими розсипте навколо кущів (за 20 см від стовбура) компост або перегній та загорніть у ґрунт на 10−15 см. Для підвищення родючості ґрунту та його збагачення азотом можна посіяти сидерати, наприклад, люцерну.

За такого догляду, кущ отримує більше світла й повітря, тому краще росте, формує молоді пагони й легше переносить морози. Смородина стає стійкішою до хвороб, дає здорові бруньки навесні, а омолоджений кущ спрямовує сили на розвиток великих, солодких і ароматних ягід.

Це така смакота! Пончики з курячої печінки

понеділок, 10 листопад 2025, 9:45

Пончики бувають не лише солодкі, а й із сочевиці та навіть із курячої печінки. Печінкові пончики - це так смачно! А готувати їх дуже просто та легко. Напевно, такої смакоти ви ніколи не куштували. І це тим більше привід їх приготувати, передають Патріо...

Це така смакота! Домашня квашена капуста - рецепт хрусткої закуски

понеділок, 10 листопад 2025, 8:45

Кисла капуста - класика українського осіннього столу: проста, корисна, вітамінна та головне, приготувати її може кожен, навіть без кулінарних дипломів. На сторінці fermerka.ua поділилися перевіреним способом, який передається, здається, від покоління д...