Дачникам на замітку! Як правильно підготувати ґрунт до вирощування розсади

У багатьох городників уже стартував сезон висівання овочів на розсаду. Важливість підготовки ґрунту для цього процесу вкрай важливий, адже від нього залежить зростання та розвиток сіянців, а надалі — здоров’я та урожайність рослин. Тому потрібно ретельно подбати про землю для майбутнього урожаю. А приготувати її можна самостійно, дотримуючись певних секретів, передають Патріоти України.

«Щоб рослинам добре жилося у ґрунті й вистачило поживних речовин до висадки на городі, до цього процесу треба підготуватися серйозно, — розповідає «ФАКТАМ» досвідчена городниця з Київщини Надія Бовкун. — Оскільки через кореневу систему рослина отримує все необхідне, він має бути поживним, вологомістким, пухким, з нейтральним pH. Найкраще взяти землю для розсади зі своєї ділянки, тоді рослини адаптуються до певних умов, а після пересадки на постійне місце ростуть швидше.

Втім, просто взяти так його неприпустимо, бо в городньому ґрунті можуть перебувати збудники хвороб і личинки шкідників. Тому насамперед проводжу повне знезараження землі. Для цього проливаю землю гарячою водою 60−80 градусів. Або можна прогріти її у духовій шафі. Для цього шар товщиною 2 сантиметри потримати 45 хвилин при температурі 80−90 °C. Охолодіть в природних умовах.

Далі готуємо ґрунт для розсади — він у мене складається із 2 частин обробленої городньої землі, 1 частини перегною, 1 частини торфу та 1 частини тирси або великого зернистого піску. До суміші можна додати розпушувачі, які продаються у спеціалізованих магазинах. Зазвичай на 10 літрів ґрунтосуміші їх потрібно 1−2 літри. Вони допомагають утримувати вологу і мають чудові теплозахисні властивості, покращують повітрообмін. Оскільки при пропарюванні гинуть всі мікроорганізми, перед посівом насіння в оброблену землю додайте гнойовий перегній у пропорції 1:10. Він містить необхідну мікрофлору".

Господар з Вінниччини Віталій Кошовий, який вже понад 20 років вирощує всю розсаду з насіння, радить не брати землю з тих городів та полів, котрі оброблялись різними хімікатами. Натомість свої горщики для майбутніх рослин він наповнює землею з горбів, які нарили кроти. Таких дуже багато на пасовиськах, тому не проблема знайти.

«Не варто брати землю біля дуба, верби та каштану, адже вона насичена дубильними речовинами. Якщо у вас 20 літрів кротовиння, то слід додати літр піску та два літри попелу із груби. Коли маєте компостну яму, то це ще краще, — каже він «ФАКТАМ». — В такому випадку частину землі у суміші можна замінити компостом. Тоді добре перемішати й просіяти через металеве сито.

Перед посівом ґрунт обов'язково знезаражую, поливаю водою зі слабим розчином марганцівки — беру 3 грами на 10 літрів води, щоб знищити збудники хвороб та личинки комах. І після цього ґрунт готовий для посіву насіння на розсаду. Коли висіяли насіння, в міру висихання ґрунту поливаємо теплою, відстояною водою. Золоте правило — краще не долити, ніж перелити".

Не дайте себе обдурити! Консерви, які можуть вас вбити - як їх розпізнати до покупки

субота, 11 жовтень 2025, 19:05

Ось як швидко й надійно розпізнати зіпсовані консерви в магазині, передають Патріоти України. Огляд упаковки. Переконайтеся, що банка або скляна тарa не має здуття, вм’ятин із розривом лаку, протікання або слідів витікання. Здуття кришки чи днища свідч...

Медики пояснили, чому від парфумів болить голова

субота, 11 жовтень 2025, 18:30

Після застосування нового парфуму відчуваєте не лише аромат, а й головний біль? Річ у тому, що парфуми та інші різкі запахи справді можуть провокувати неприємні симптоми та навіть напади мігрені, передають Патріоти України. У декого може бути підвищена...