Дачникам на замітку! Навіщо обривають листя на помідорах і як отримати швидше рекордний урожай

Правильний режим поливу, достатнє освітлення і регулярне внесення добрив - ось три основні умови для щедрого та якісного урожаю помідорів. Однак іноді городники роблять дещо дивну процедуру: вони обривають листя на ще не дозрілих кущах. Так, мовляв, і плоди дозріють швидше, і смак у них буде кращий, передають Патріоти України.

OBOZREVATEL розбирався, чи потрібно обривати листя на помідорах. Експерти кажуть, що томати і справді можуть дозріти швидше під палючим літнім сонцем, але є нюанси.

За словами досвідчених городників, видаляти можна листя, що росте нижче першої кисті плодів. Це потрібно робити у випадку, якщо воно буквально лежить на землі або уражене грибковими хворобами.

Прорідження кущів також допоможе для росту та розвитку плодів. Забезпечивши більший доступ повітря у місцях, де кущі розрослися надто густо, таким чином можна покращити вентиляцію та проникнення сонячних променів.

Однак повністю оголяти рослину, обриваючи всі листя, не варто. По-перше, помідори на голих стеблах швидко обгорять під яскравим літнім сонцем. Звісно, вони почервоніють, але смакові властивості не встигнуть сформуватися.

По-друге, листя забезпечують фотосинтез – це синтез органічних сполук з неорганічних з використанням енергії світла. Вирвавши листя, ви фактично позбавите рослину можливостей для фотосинтезу. Помідори, хоч і червоні на вигляд, не матимуть у складі корисних речовин, адже всі процеси, необхідні для якісного дозрівання, будуть порушені.

Тож замість того, щоб повністю обривати листя задля прискорення дозрівання урожаю, слід підживити рослини якісними добривами. Наприклад, фосфорні підживлення підвищують стійкість до несприятливих умов. Можна використати і азотні добрива. Вони корисні для нарощення ветегативної маси, зокрема, стебел та листя. Бор допоможе зібрати великий та щедрий урожай. Які ще добрива корисні для помідорів та що робити, якщо у рослин раптом пожовтіло листя – читайте у матеріалі.

А ви це знали? Коли треба солити картоплю під час смаження

субота, 27 липень 2024, 21:12

Хочете картоплю зі смачною золотою скоринкою? Для цього треба не тільки правильно обробити саму картоплю, а й своєчасно її солити, щоб не було ефекту вареного овоча, передають Патріоти України. У вас вийде хрумка скоринка, якщо ви посолите картоплю піс...

Лише спробуйте! Ось що слід пити на ніч, щоб швидко схуднути і позбутися живота

субота, 27 липень 2024, 17:48

Аби позбутися зайвої ваги без жодних зусиль, дієтологи рекомендують включити до раціону ці корисні напої, але варто пам’ятати, що вони не замінять повноцінного харчування, передають Патріоти України. Розповідаємо, які напої треба пити на ніч, щоб зайві...