Деяких дотримуються досі: Названо новорічні звички, які були нормою в СРСР

Підготовка до святкування Нового року – це завжди процес клопіткий, адже це свято є одним з найулюбленіших і ми завжди хочемо провести його весело. Проте, якщо зараз багато атрибутів новорічного святкування можна просто купити чи замовити, в СРСР доводилось чимало речей робити самотужки, передають Патріоти України.

OBOZ.UA розповідає, як готувались до Нового року радянські люди. Деякі їхні новорічні звички зараз можуть здаватись дуже дивними. Хоча чимало людей досі не відмовились від таких традицій.

Влаштовувати генеральне прибирання

Так, лад в домі перед святами ми наводим і досі. Проте в радянські часи новорічне прибирання мало статус мало не головного у році. Перед святкуванням відмивали усі, навіть найбільш віддалені кутки оселі – змивали пилюку з люстр, мили всю техніку, доводили до блиску плінтуси. Чому було прийнято стільки сил вкладати у прибирання, пояснити не міг ніхто. За однією з версій, всі старались не зганьбитись перед гостями.

Робити новорічні костюми та прикраси власноруч

Щороку діти у школах і дитсадках влаштовували святкові ранки, на які вдягались у різні костюми. Проте піти у магазин і купити готові атрибути до костюму було неможливо – таких товарів радянська промисловість не виробляла. Тому наряди сніжинок, клоунів, зайчиків і ведмежат шили батьки, використовуючи все, що було вдома. В хід ішли ялинковий дощик, мереживні серветки, штори і одяг старших членів родини. Навіть карнавальні маски майстрували із пап’є-маше самотужки. До речі, і прикраси на ялинку нерідко виготовляли власноруч – гірлянди клеїли з кольорового паперу, а кульки ліпили з того ж таки пап’є-маше.

Купувати продукти заздалегідь

У холодильниках радянських людей часом можна було побачити складені у куточку делікатеси, до яких ніхто не доторкався місяцями. Вся справа в тому, що це були запаси на Новий рік. Червону ікру, зелений горошок на олів’є, мандарини чи алкогольні напої діставали тоді, коли випадала нагода. Часом навіть ще влітку. Піти в магазин і купити це все за кілька годин до святкової вечері можливості не було через дефіцит продуктів. А якщо щось і "викидали", то як правило видавали в обмеженій кількості. Наприклад, не більше двох тушок курки в одні руки.

Готувати увесь день

Оскільки новорічний бенкет був чи не єдиною нагодою за рік поласувати делікатесами, до готування святкових страв підходили в усією відповідальністю. На те, щоби нарізати салати, все запекти та посмажити витрачали весь день 31 грудня. Нерідко починали навіть увечері напередодні. Приготувати все потрібно було власноруч, адже кулінарій з готовими стравами в СРСР не було. Тому у святкові салати, торти і печене м’ясо вкладали купу сил та часу. Особливе місце у цьому кулінарному безумстві посідало ліплення пельменів. Цим займались цілими сім’ями. А сама страва вважалась делікатесом, адже готових напівфабрикатів було не знайти. А якщо десь і з’являлись заморожені пельмені у пачках, їхня якість залишала бажати кращого – начинку робили з м’ясних відходів, а самі пельмені часто злипались між собою через постійне розморожування. Саме тому домашня страва так високо цінувалась.

Господиням на замітку! Як виправити помилки при смаженні м’яса, щоб воно не було жорстким

субота, 28 грудень 2024, 6:07

Смажене м’ясо може вийти жорстким. Це є прикрість, яку можна виправити. Але будемо відверті, якщо якість першопочаткового продукту була незадовільною, отримати ніжний та м’який стейк чи відбивну не варто сподіватись, передають Патріоти України. В будь...

Є нюанси: Як зберігати квасолю, якщо ви проживаєте в квартирі

субота, 28 грудень 2024, 5:40

Найбільшу небезпеку збереження врожаю квасолі несе шкідник, відомий під назвою квасоляна зернівка. Якщо ви маєте намір захистити зібраний урожай від псування аж до наступного сезону, для цього необхідно створити умови, що підходять для бобових, але неп...