День святого Дмитра: Народні прикмети на 8 листопада, що не можна робити та яку молитву читати великомученику, котрого здавна дуже вшановують в Україні

Димитрій Солунський. Мозаїка Михайлівського Золотоверхого собору, початок 12 ст.

8 листопада християни західного та східного обрядів відзначають День святого Дмитра або Дмитрів день, як його традиційно іменують в народі. Цього дня церква вшановує пам'ять римського священномученика Дмитра Солунського. Тезки святого святкують День ангела Дмитра.

У Дмитрів день вірянам варто помолитися святому Дмитру. Вважається, що святий угодник обов'язково дасть благословення і захистить від бід.

Солунський народився в поважній римській родині за часів гонінь на християн. Його батько служив імператору-язичнику, але вірив в Бога. Сина хрестив таємно вдома. Коли батько помер, Дмитро посів його місце при дворі. Він відкрив свою віру суспільству і залучив до християнства багатьох римлян.

Імператор після повернення з війни дізнався про це і наказав стратити святого. Інші віряни знайшли тіло мученика і гідно поховали. А один з християн взяв перстень і частину одягу Дмитра. За допомогою цих предметів створили багато чудес.

Мощі святого зберігаються в православному храмі в місті Салоніки, в Греції. Іноді ці мощі мироточать. Святий був добре відомий в Київській Русі. Йому присвятили великокняжий Дмитрівський монастир у Києві, який зараз називається Михайлівський Золотоверхий.

Звичаї і традиції на свято

Наші предки вважали День Дмитра закінченням всіх землеробських робіт і переходом на зимовий спосіб життя.

На день Дмитра збиралися за столом всією сім'єю. На стіл обов'язково ставили млинці як символ закінчення жнив. Перший млинець давали найстаршим членам сім'ї. Якщо вони вже померли, то залишали млинець підвіконні і не їли. Також часто готували пироги і коржі, варили кисіль.

У народі на Дмитрів день склалася традиція поминати покійних близьких, відвідувати їх могили і молитися в церкві за упокій душ померлих. Хоча в церковному календарі поминанню присвячена Дмитрівська батьківська субота. Для покійних в домі ставили миску води, щоб вони могли вмитися.

Всього дві ночі недосипання змушують нас відчувати себе старшими на роки! Що показали дослідження

середа, 24 квітень 2024, 18:54

Завдяки дослідженням вчені виявили, що всього лише дві ночі недосипання змушують людину почуватися на понад чотири роки старшою, ніж вона є насправді, передають Патріоти України. Відповідно до результатів дослідження, що були опубліковані в журналі Pr...

Перевірте себе! Тест у картинці визначить, як ви реагуєте на виклики долі

середа, 24 квітень 2024, 18:12

Справжня сутність людини розкривається у складних та стресових ситуацій. Іноді ми й самі дивуємося, своїм вчинкам у складні життєві моменти, хтось може проявляти неймовірну сміливість, а хтось може несподівано зрадити, передають Патріоти України. Проп...