Печінка — це важливий орган, який легко пошкодити певною їжею та нездоровим раціоном. Зокрема, алкоголь може спричинити жирову хворобу, а шкідлива їжа часто призводить до неалкогольної жирової хвороби печінки, яка може вплинути на її функцію, передають Патріоти України.
В Eat This, Not That поділилися 5 продуктами, які можуть завдати шкоди вашій печінці. Ознайомтесь із цим списком, щоб скоротити шкідливу їжу у своєму раціоні та зберегти здоров’я печінки.
Червоне м’ясо
Червоне м'ясо може негативно впливати на здоров’я, зокрема на печінку, через високий вміст насичених жирів. Вживання його в великих кількостях пов’язане з підвищеним ризиком хронічних захворювань печінки та навіть раку. Якщо у вас є неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП), вам варто обмежити червоне м'ясо у своєму раціоні, споживаючи його не більше однієї порції на тиждень.
Смажена курка
Смажена курка, як і червоне м'ясо, містить багато насиченого жиру через вбирання олії під час смаження. Якщо їсти цю страву рідко, це не завдасть шкоди, однак регулярне споживання може вплинути на здоров’я печінку та навіть призвести до цирозу.
Білих вуглеводи
Вибирайте цільнозернові продукти замість рафінованих, щоб підтримати рівень цукру в крові і здоров'я печінки. Рафіновані вуглеводи з високим глікемічним індексом можуть спричинити різке підвищення цукру, що навантажує підшлункову залозу. Постійне споживання таких продуктів, як білий хліб, рис та макарони, може привести до інсулінорезистентності та порушення функції печінки. Заміна цих продуктів на мінімально оброблені цільні злаки може допомогти запобігти цим проблемам.
Картопляні чипси
Занадто велика кількість солоної їжі, наприклад чипсів, може шкодити печінці. Високий рівень солі сприяє загибелі клітин та уповільнює їх поділ, що може призвести до фіброзу печінки. Фіброз означає надмірне утворення рубцевої тканини, що погіршує функцію печінки. У важких випадках це може призвести до цирозу, який має більш помітні симптоми.
Алкоголь
Зловживання алкоголем може шкодити вашій печінці. Для запобігання проблемам зі здоров’ям рекомендується обмежити споживання до одного напою на день для жінок і двох для чоловіків.
Осіння посадка редиски має безліч переваг, які принесуть гарний урожай та міцні рослини. Як саме треба правильно саджати редиску під зиму та які нюанси треба знати? РБК-Україна (проект Styler) пояснює, чому посадка редиски восени може стати ідеальним в...
Червоний буряк – корисний та смачний овоч. Однак, поряд з корисними властивостями буряк має серйозні протипоказання, може завдати шкоди людям з певними проблемами зі здоров’ям, передають Патріоти України. Кому не можна їсти буряк . - Людям із сечокам...