Доступні всім! ТОП-6 відомих фруктів, що уповільнюють старіння

Фрукти можуть не лише задовольнити смакові рецептори, але і відігравати ключову роль у збереженні нашої молодості. Адже споживаючи фрукти ви можете зменшити запалення і уповільнити процеси старіння, передають Патріоти України.

Широко відомо, що хронічне запалення пов’язане з багатьма поширеними захворюваннями, такими як діабет, хвороби серця і рак, тож вживання певних фруктів може допомогти попередити ці стани.

Які фрукти мають антиоксидантні властивості та допомагають нейтралізувати вільні радикали, що сприяє збереженню здоров’я клітин і зміцнює імунну систему, розповідають в Eat This Not That.

1. Чорниця

Чорниця визнана за своїми вражаючими антиоксидантними властивостями, які перевершують інші популярні фрукти і овочі. Дослідження, опубліковане у журналі Nutrients у 2019 році, підтвердило, що чорниця знижує біль у колінах і суглобах у людей з артритом, що пов'язаний із запаленням суглобів. Антиоксиданти, які містяться в чорниці, такі як антоціани, можуть сприяти захисту мозку від окислювального стресу, що може вплинути на когнітивні здібності.

Чашка чорниці містить значну кількість антоціанів — 487 міліграмів, що може сприяти зменшенню запалення та передчасному старінню, а також зниженню ризику розвитку хвороб серця та раку. Додатково, антоціани позитивно впливають на кишечник, зменшуючи запалення і сприяючи кращому контролю над глюкозою, що може бути важливим для попередження діабету.

2. Грейпфрут

Грейпфрут, незалежно від того, чи ви вживаєте його на сніданок, додаєте до смузі чи використовуєте в десерті, є багатим на корисні речовини, які борються з запаленнями. Він особливо вражає високим вмістом вітаміну C, що складає 70% вашої добової норми лише в одній порції. Вітамін C не лише сприяє зміцненню імунної системи, а й стимулює вироблення колагену, яке важливо для здоров'я суглобів і сяючого вигляду шкіри. Крім того, грейпфрут містить лікопін, потужний антиоксидант, який може захищати шкіру від старіння і сприяти запобіганню деяким видам раку.

3. Полуниця

Полуниця є важливим джерелом вітаміну C, але її користь не обмежується лише цим. Вона також багата на клітковину та калій, що сприяє здоров'ю серця та кишечника. Ці компоненти можуть покращувати імунну функцію та підвищувати рівень "хорошого" холестерину. Дослідження 2006 року, опубліковане у журналі The American Journal of Clinical Nutrition, підтвердило, що полуниця містить один з найвищих рівнів антиоксидантів серед усіх продуктів на порцію.

4. Гранати

Гранатовий сік відомий своїми високими антиоксидантними властивостями, які часто перевершують навіть червоне вино та зелений чай. Гранат містить специфічні сполуки, такі як пунікалагін, елагова кислота, антоціани, кверцетин і катехіни, які сприяють зниженню запалення та запобігають виникненню серцево-судинних захворювань.

Крім того, про відмінні якості гранату було відзначено у дослідження журналу Molecules від 2017 року. Там зазначають, що гранат має протиракові властивості та допомагає у лікуванні захворювання кишечника, ревматоїдного артриту, а також сприяє лікуванню метаболічних та серцево-судинних розладів.

5. Кислі вишні

Терпкі вишні містять кілька поліфенолів, включаючи кверцетин, ціанідин і мелатонін, які можуть допомогти боротися з запаленням. Вишня допомагає зменшити ризик запалення, які повязані з розвитком хронічних захворювань, таких як, високий кров'яний тиск і резистентність до інсуліну. Про це йдеться у дослідження журналу Aging Research Reviews від 2021 року.

6. Малина

Малина відзначається не лише низьким вмістом цукру та високим рівнем клітковини, але й є чудовим джерелом антиоксидантів, таких як вітамін C, кверцетин і елагова кислота.

За словами дієтологів, магній, який міститься у малині, сприяє регулюванню рівня цукру в крові та підтримує здоров’я шкіри і кісток. Крім того, малина є важливим джерелом калію, корисного для серця і зниження артеріального тиску.

Щоб не стався вибух: Експерт розповів, як грамотно поводитися з зарядними станціями в домашніх умовах

середа, 3 липень 2024, 21:00

Портативну зарядну станцію можна залишати заряджатися без нагляду як на ніч, так і протягом дня за важливої умови: станція має бути сертифікована. Про це та про інші особливості портативних електростанцій для "Главкому" розповів бренд-менеджер компанії...

Що не можна класти до борщу? Помилки господинь, які не варто допускати

середа, 3 липень 2024, 18:13

Про те, як правильно готувати класичний борщ, написано чимало статей. Однак мало кому відомо, які інгредієнти не варто використовувати, передають Патріоти України. Рецепти приготування борщу існують у багатьох народів, та всі вони, здебільшого, схожі м...