
Чай - це не лише приємний ритуал, який зігріває в холодну пору, а й напій, що може суттєво впливати на стан серця. Науковці все частіше наголошують: регулярне споживання чаю допомагає знизити ризик серцево-судинних захворювань, передають Патріоти України.
Завдяки природним антиоксидантам і поліфенолам він підтримує здоров’я судин, нормалізує тиск і покращує кровообіг. Дослідження доводять, що навіть кілька чашок на тиждень здатні зробити серце міцнішим і витривалішим, пише eatthis.com.
У масштабному дослідженні, опублікованому в Європейському журналі профілактичної кардіології, науковці понад сім років спостерігали за станом здоров’я та способом життя 100 тисяч китайців. Результати, оприлюднені у 2020 році, показали, що ті, хто випиває щонайменше три чашки чаю на тиждень, мають на 20% менший ризик серцевого нападу і на 22% нижчу ймовірність смерті від серцевих захворювань порівняно з тими, хто споживає менше цієї кількості.
Ще одне дослідження, опубліковане в Журналі Американської медичної асоціації, де вивчали понад 40 тисяч дорослих японців, показало: у тих, хто випиває понад п’ять чашок зеленого чаю щодня, ризик смерті від інфаркту чи інсульту нижчий на 26%.
Щоб зрозуміти, у чому секрет користі, варто згадати про роль артеріального тиску. Підвищений тиск (гіпертензія) пошкоджує стінки судин, роблячи їх менш еластичними, що може призвести до утворення бляшок і звуження просвіту артерій. З часом це підвищує ризик серцевого нападу, інсульту або серцевої недостатності, оскільки серце отримує менше крові та кисню.
"Дослідження показують, що регулярне споживання чаю пов’язане зі здоровішим серцем і меншим ризиком серцевих хвороб. Це пов’язано з наявністю поліфенолів – рослинних сполук, які діють як антиоксиданти", – пояснює дієтолог Ліза Річардс.
Поліфеноли сприяють розширенню судин, зменшенню запалення та активізують вироблення оксиду азоту в ендотелії – внутрішньому шарі судин. Цей процес сприяє розслабленню артерій і покращенню кровообігу, що підтверджує дослідження, опубліковане у журналі Nutrients.
Окрім позитивного впливу на судини, чай знижує рівень "поганого" холестерину ЛПНЩ, який може накопичуватися в артеріях, утворюючи небезпечні бляшки.
"Зелений чай містить багато поліфенолів і катехінів – антиоксидантів із потужною протизапальною дією", – пояснює кулінарний експерт Крістен Лоренц.
Особливо цінною сполукою зеленого чаю є епігалокатехін галат (EGCG). "Ця речовина здатна "вимикати" гени, пов’язані з ожирінням, діабетом і накопиченням жиру в ділянці живота", – додає експертка Келлі Чой.
Крім впливу на холестерин, зелений чай також допомагає підтримувати здоровий рівень ліпідів у крові, згідно з даними Nutrition Journal. Але якщо вам більше до смаку чорний чай – він теж має значні переваги.
"Доведено, що чорний чай знижує рівень тригліцеридів – небезпечного жиру в крові, – та підвищує рівень "доброго" холестерину ЛПВЩ завдяки поліфенолам, які й надають напою його насиченого кольору. Навіть трав’яні чаї, багаті на поліфеноли, здатні забезпечити схожий позитивний ефект", – зазначає Ліза Річардс.
Тож, незалежно від того, який сорт ви обираєте – чорний, зелений чи трав’яний – щоденна чашка чаю може стати простою, але дієвою звичкою для здорового серця.
Після закінчення терміну придатності більшість ліків втрачають свою ефективність. Крім того, використання протермінованих життєво важливих медикаментів (наприклад, інсуліну, нітрогліцерину, антигістаміну) може бути небезпечним для здоров’я і життя, пер...
Багаторазове використання олії під час смаження може бути небезпечним, але не завжди. Головний ризик полягає в тому, що при повторному нагріванні жиру утворюються токсичні та канцерогенні сполуки, які потрапляють у їжу. Особливо шкідливо, якщо олія пер...