Доступний всім! Вчені назвали продукт, який покращує раціон і допомагає контролювати вагу

Нещодавнє дослідження, опубліковане в Nutrition Journal, виявило, що американці, які регулярно споживають квасолю, володіють вищою якістю харчування й отримують більше ключових поживних речовин, зокрема тих, яких часто недоотримують. Це підкреслює важливість включення бобів у раціон для підтримки здорового харчування, передають Патріоти України.

Крім оптимального харчування, бобові відіграють важливу роль у підтримці екологічної стійкості. Вони сприяють поліпшенню родючості ґрунту, поглинають вуглець і знижують викиди парникових газів. При цьому квасоля багата на вуглеводи, білки, кальцій, фолієву кислоту, калій і клітковину, не перевантажуючи організм зайвими цукрами і сіллю.

Дослідження показало, що споживання бобів пов’язане з поліпшенням маси тіла, нормалізацією тиску і зниженням ризику серцево-судинних захворювань. Однак тільки менше 20% американців дотримуються рекомендацій щодо регулярного споживання бобових.

Дослідники проаналізували дані національного опитування з харчування та здоров’я, що охоплює дорослих американців. Харчування учасників оцінювали на основі 24-годинних опитувань, а склад їхнього раціону — з використанням бази даних з поживних речовин. Було виокремлено п’ять моделей споживання їжі, серед яких одна виключала бобові, а решта включали квасолю, нут і чорну квасолю. Соєві боби не враховувалися.

Група, яка споживала найбільшу кількість бобів, отримувала 13,5% денних калорій саме з них. Люди, які їли бобові, також споживали більше енергії, клітковини, вітаміну Е, магнію та заліза порівняно з тими, хто їх не їв. Учасники першої групи споживали менше насичених жирів і частіше включали в раціон овочі, морепродукти та фрукти.

Споживачі бобів показали нижчі показники маси тіла та окружності талії, хоча подібні результати не спостерігалися в інших групах.

Люди, які регулярно їдять квасолю, отримують більше життєво важливих поживних речовин і, загалом, дотримуються більш збалансованої дієти. Хоча у них було і підвищене споживання натрію, його негативний вплив може бути компенсований високим рівнем калію.

Можна накликати сварки, хвороби й безгрошів’я! ТОП-5 речей, які заборонено залишати на столі

середа, 12 листопад 2025, 13:10

Ніж вважається одним із предметів, які не варто залишати на столі на ніч. За прикметами, в які вірили пращури, він може залучити нечисту силу, яка нашкодити родині, передають Патріоти України. Водночас, як пише gazeta.ua, ножі вважалися оберегами, їх ч...

А ви це знали? Чому не можна вимикати бойлер на ніч

середа, 12 листопад 2025, 12:45

Деякі власники воліють задля економії вимикати на ніч водонагрівний бойлер. Буцімто так можна заощадити чимало електроенергії. Проте, це може викликати цілий перелік інших проблем, передають Патріоти України. Як пише ТСН, експерти з експлуатації побуто...