Дрова будуть горіти довше: ТОП-6 простих правил, щоб економити на опаленні

Цьогорічна зима обіцяє бути важкою, а тому варто вже зараз подумати про те, як економити на опаленні. Якщо ви використовуєте в приватному будинку чи на дачі дрова, запам'ятайте шість простих порад, передають Патріоти України.

В середньому одне поліно горить 1,5 години. А дрова коштують дорого, тому способи економити на опаленні можуть знадобитися.

Укладайте дрова правильно

Помилково вважається, що дрова можна складати абияк, просто щоб ця купа не розвалилася в печі. Але це помилкове твердження. Щоб матеріал горів довше, потрібно внизу піраміди викласти найбільші і найтовстіші поліна. Потім підуть дрова середнього розміру, а зверху краще використовувати тріски та палиці.

Часто буває, що всередину "піраміди" з дров викладають газету чи папір для розпалювання. Тоді вогонь буде розходитися з центру до країв, а тому вже за кілька хвилин він охоплює всі поліна. Замість цього краще дрова розпалювати зверху. Тоді спершу загораються дрібні дрова (тріски, палиці, гілки), а потім поступово переходить на більші. Вони горять повільніше і віддають тепло довше.

Зверніть увагу, що такий метод укладання дров підходить лише для печей з верхньою подачею повітря.

Використовуйте засувку для регулювання горіння

Запам'ятайте просте правило - чим сильнішою буде тяга, тим швидше дрова будуть горіти. Але силу горіння можна контролювати, якщо "дозувати" кількість повітря, яке подається, за допомогою засувки. Як тільки вогонь достатньо розгорівся, потрібно поступово закривати заслінку, подавання кисню зменшуватиметься і швидкість горіння також.

Варто звернути увагу - слід дотримуватися балансу у процесі регулювання засувки. Якщо припливу повітря буде недостатньо, вогонь може згаснути.

Дрова зі щільних порід горять довше

Тепловіддавання і тривалість горіння також залежать від породи деревини. Так, найдовше будуть горіти щільні (щільність понад 0,75 г/см3) - слива, ясен. А ось хвойні згорають дуже швидко, адже їхня щільність не більше 0,55 г/см3.

Для печі зазвичай рекомендують брати дерева з середньою щільністю. Це клен, береза або дуб. Вони досить довго горять і коштують недорого.

Оптимізація обсягу закладання дров

Насправді, навіть якщо ви будете використовувати варіант закладання, який був описаний вище, нижні поліна можуть загорятися швидше, аніж це потрібно. Щоб цього не допустити, варто скорегувати обсяг закладання дров в залежності від температури повітря на вулиці і теплоізоляційних можливостей будинку.

Тут вам допоможе лише метод проб і помилок.

Сажу потрібно вчасно видаляти

Часто видаленням сажі займаються вже тоді, коли комин заб'ється і тяга значно зменшиться. Але увесь період накопичення сажі ефективність печі знижується.

Сажа не лише зменшує тягу, але й може виступати як теплоізоляційний матеріал. Тому, якщо її багато, дров доводиться закладати більше для отримання тієї ж кількості тепла.

Дрова краще заносити в будинок заздалегідь

Завчасно підготувати поліна - ще одне важливе правило, яке допоможе економити на опаленні. Занесіть їх в тепле опалювальне приміщення, щоб вони нагрілися до кімнатної температури і трохи підсохли. Тоді дерева не будуть витрачати енергію на власний прогрів в печі чи випаровування залишків вологи.

В ідеалі готувати дрова потрібно за кілька днів до запалення печі. Але навіть можливість відлежатися кілька годин дасть хороший результат.

Ви будете здивовані! Названо вуглевод, який найкраще сприяє зниженню тиску

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:45

Вуглеводи є не ворогом, а важливою частиною здорового харчування. Вони є основним джерелом енергії для організму та забезпечують багато корисних поживних речовин, передають Патріоти України. Якщо у вас високий кров’яний тиск, може виникнути спокуса різ...

Секрет досвідчених господинь! Для чого додають вершкове масло у фарш для котлет

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:09

Господині часто змінюють рецепти під свої смаки та уподобання, передають Патріоти України. Це надає стравам нового «звучання» та допомагає вдосконалити смак. Традиційна рецептура в доповненні з експериментами — основа вдалих кулінарних рішень. Про одне...