Регулярне вживання дуже гарячого чаю або кави може значно підвищити ризик розвитку плоскоклітинного раку стравоходу - трубки, яка з’єднує горло зі шлунком, передають Патріоти України.
Дослідження за участю понад 450 000 британців, проведене на основі даних Британського біобанку, показало: ті, хто щодня випивав на 8 чашок більше дуже гарячих напоїв, мали майже шестикратне підвищення ризику розвитку раку стравоходу протягом 12 років спостереження порівняно з тими, хто не вживав дуже гарячі напої.
Учасники оцінювали температуру своїх улюблених напоїв:
Жінки частіше за чоловіків вибирали дуже гарячі напої.
Британські вчені у British Journal of Cancer зазначають, що точний механізм взаємозв’язку між високою температурою напоїв і раком стравоходу поки що невідомий. Одна з гіпотез: постійне вживання дуже гарячих напоїв пошкоджує клітини слизової оболонки, що сприяє розвитку раку.
Дослідження на тваринах підтвердили: вживання води при 70 °C стимулює утворення передракових уражень стравоходу. Подібні результати були отримані й у дослідженні 2019 року серед іранців, які пили чай температурою 60 °C і вище.
Рекомендації експертів:
Щоб знизити ризик, дайте чаю або каві трохи охолонути перед питтям, або додайте холодного молока — це значно зменшує шкідливий вплив на стравохід.
Людство завжди намагалося відшукати секрет довголіття, але відповідь часто приховується у дрібницях нашого повсякденного життя. Науковці доводять, що певні показники здоров’я та способу життя можуть натякати, скільки років нам судилося прожити, передаю...
Про врожай малини наступного року потрібно подбати вже зараз. Саме наприкінці серпня-початку вересня кущі малини потребують обрізки. Видаляти варто слабкі, тонкі, хворі стебла. Але не тільки їх, передають Патріоти України. . На цьому етапі рослині так...