Дуже гарячий чай і кава підвищують ризик раку в шість разів - вчені шокували висновками

Регулярне вживання дуже гарячого чаю або кави може значно підвищити ризик розвитку плоскоклітинного раку стравоходу - трубки, яка з’єднує горло зі шлунком, передають Патріоти України.

Дослідження за участю понад 450 000 британців, проведене на основі даних Британського біобанку, показало: ті, хто щодня випивав на 8 чашок більше дуже гарячих напоїв, мали майже шестикратне підвищення ризику розвитку раку стравоходу протягом 12 років спостереження порівняно з тими, хто не вживав дуже гарячі напої.

Учасники оцінювали температуру своїх улюблених напоїв:

  • 17% обрали «дуже гарячий» (>65 °C)
  • 66,5% — «гарячий»
  • 15,3% — «теплий»

Жінки частіше за чоловіків вибирали дуже гарячі напої.


Рівень ризику залежно від кількості чашок:

  • 4 і більше дуже гарячих напоїв на день — ризик збільшується 2,5 рази
  • 4–6 чашок — 3,7 раза
  • 6–8 чашок — 4,75 раза

Британські вчені у British Journal of Cancer зазначають, що точний механізм взаємозв’язку між високою температурою напоїв і раком стравоходу поки що невідомий. Одна з гіпотез: постійне вживання дуже гарячих напоїв пошкоджує клітини слизової оболонки, що сприяє розвитку раку.

Дослідження на тваринах підтвердили: вживання води при 70 °C стимулює утворення передракових уражень стравоходу. Подібні результати були отримані й у дослідженні 2019 року серед іранців, які пили чай температурою 60 °C і вище.

Рекомендації експертів:
Щоб знизити ризик, дайте чаю або каві трохи охолонути перед питтям, або додайте холодного молока — це значно зменшує шкідливий вплив на стравохід.

Перевірте себе! ТОП-4 сигнали тіла, які натякають на ваше довголіття

четвер, 21 серпень 2025, 13:00

Людство завжди намагалося відшукати секрет довголіття, але відповідь часто приховується у дрібницях нашого повсякденного життя. Науковці доводять, що певні показники здоров’я та способу життя можуть натякати, скільки років нам судилося прожити, передаю...

Дачникам на замітку! Як і коли обрізати кущі малини, щоб наступного року отримати рясний урожай ягід

четвер, 21 серпень 2025, 12:35

Про врожай малини наступного року потрібно подбати вже зараз. Саме наприкінці серпня-початку вересня кущі малини потребують обрізки. Видаляти варто слабкі, тонкі, хворі стебла. Але не тільки їх, передають Патріоти України. . На цьому етапі рослині так...