
Регулярне вживання дуже гарячого чаю або кави може значно підвищити ризик розвитку плоскоклітинного раку стравоходу - трубки, яка з’єднує горло зі шлунком, передають Патріоти України.
Дослідження за участю понад 450 000 британців, проведене на основі даних Британського біобанку, показало: ті, хто щодня випивав на 8 чашок більше дуже гарячих напоїв, мали майже шестикратне підвищення ризику розвитку раку стравоходу протягом 12 років спостереження порівняно з тими, хто не вживав дуже гарячі напої.
Учасники оцінювали температуру своїх улюблених напоїв:
Жінки частіше за чоловіків вибирали дуже гарячі напої.
Британські вчені у British Journal of Cancer зазначають, що точний механізм взаємозв’язку між високою температурою напоїв і раком стравоходу поки що невідомий. Одна з гіпотез: постійне вживання дуже гарячих напоїв пошкоджує клітини слизової оболонки, що сприяє розвитку раку.
Дослідження на тваринах підтвердили: вживання води при 70 °C стимулює утворення передракових уражень стравоходу. Подібні результати були отримані й у дослідженні 2019 року серед іранців, які пили чай температурою 60 °C і вище.
Рекомендації експертів:
Щоб знизити ризик, дайте чаю або каві трохи охолонути перед питтям, або додайте холодного молока — це значно зменшує шкідливий вплив на стравохід.
Оптична ілюзія обіцяє за лічені секунди розповісти про ваш рівень готовності до ризику в житті. Зображення містить лише два основні елементи - слона та дві людські долоні, але те, що ви побачите першим, нібито вказує на глибоко приховані риси характеру...
Протеїнова кава, або “профі”, з TikTok-тренду перетворилася на глобальне явище й увійшла в меню великих мереж на кшталт Starbucks та Peet’s Coffee. За оцінками аналітиків, світовий ринок цього напою зросте з $4,5 млрд у 2024 році до майже $15 млрд у 20...