Фахівці Гетеборзького університету у Швеції встановили, що кава, приготована через френч-прес, або нефільтрована, - найнебезпечніша для здоров'я серцево-судинної системи, інформує Ukr.Media, передають Патріоти України.
Дослідники проаналізували дані про майже 509 тисяч жителів Норвегії обох статей віком від 20 до 79 років. Спостереження за ними тривали в середньому протягом двадцяти років. Учасники дослідження регулярно звітували про своє харчування, зокрема, про те, скільки кави вони п'ють і як її варять.
Аналіз даних про раціон харчування учасників, їхній стан здоров'я та причини смерті показав, що звичка пити каву не є шкідливою, але все залежить від способу варіння напою. Так, наприклад, вживання фільтрованого напою пов'язане з 12-відсотковим зниженням ризику ранньої смерті від серцево-судинних захворювань у чоловіків і 20-відсотковим зниженням — у жінок. Найнижчий рівень смертності спостерігався серед людей, які випивали від однієї до чотирьох чашок фільтрованої кави на день.
Найнебезпечнішою виявилася кава, приготована за допомогою френч-преса. Через відсутність фільтрації в такій каві дуже висока концентрація речовин, що підвищують рівень холестерину в крові. Їх приблизно в 30 разів більше, ніж у фільтрованій каві.
В Україні скасували норму 2012 року, за якою для зайняття народною медициною був потрібен спеціальний дозвіл, передають Патріоти України з посиланням на постанову від 8 квітня 2025 р. № 400. Своїм рішенням Кабмін скасував постанову від 3 грудня 2012 ...
Якщо ваші рушники втратили пухнасту текстуру, ви можете відновити її лише за одне прання за допомогою двох простих речей, які працюють краще, ніж пом’якшувач тканини. Йдеться про кристали соди та олію чайного дерева, пише OBOZ.UA, передають Патріоти Ук...